Lietuvā karantīnas apstākļos inficētos pacientus varēs hospitalizēt piespiedu kārtā

CopyLinkedIn Draugiem X
Viļņa, Lietuva.
Viļņa, Lietuva. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Lietuvas Seims otrdien nolēmis, ka situācijā, kad valstī noteikta karantīna saistībā ar īpaši bīstamas infekcijas slimības izplatīšanos, inficēta pacienta ārstējošais ārsts varēs bez tiesas lēmuma noteikt viņam piespiedu hospitalizāciju vai izolāciju uz laiku, iekams šis cilvēks vairs nebūs bīstams apkārtējiem, bet ne ilgāk kā uz vienu mēnesi.

Par veselības ministra Aurēlija Verīgas iesniegtajiem grozījumiem Likumā par cilvēku infekcijas slimību profilaksi un kontroli balsojuši 90 deputāti, bet astoņi parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies. Grozījumi pieņemti īpašas steidzamības kārtā.

Līdz šim likums paredzēja, ka tādu lēmumu var pieņemt triju ārstu komisija un maksimālais piespiedu izolācijas laiks ir septiņas dienas.

Kā skaidrojis ministrs, līdzšinējā likuma redakcija izstrādāta, pat nespējot iedomāties, ka var izveidoties situācija, kādu pašreiz noteikusi jaunā koronavīrusa izplatīšanās. Viņš arī norādījis, ka prasība uzdot lēmuma pieņemšanu triju ārstu komisijai nav īpaši saprātīga "apstākļos, kad katrs ārsts ir īpaši dārgs un svarīgs".

Pēc Verīgas teiktā, jaunais noteikums būs spēkā vienīgi apstākļos, kad valstī noteikta karantīna un valdība atzinusi, ka citi pasākumi nav pietiekami slimības izplatības apturēšanai.

Grozījumi arī paredz, ka karantīnas apstākļos var tikt noteikti pagaidu ierobežojumi attiecībā uz personu pārvietošanās brīvību un mājokļa neaizskaramību, kā arī saimnieciskās darbības ierobežojumi.

Saskaņā ar likumu valdība tiek pilnvarota noteikt pārtikas ražošanas un tirdzniecības, dzeramā ūdens piegādes un pakalpojumu sniegšanas nosacījumus un kārtību, ierobežot vai uz laiku aizliegt pasākumus un cilvēku pulcēšanos, ierobežot vai uz laiku aizliegt iedzīvotāju izbraukšanu no savas dzīvesvietas pašvaldības robežām un pārvietošanos pa tās teritoriju.

Lielāko daļu no šiem ierobežojumiem un aizliegumiem Lietuvas valdība noteica pirms dažām nedēļām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu