"SEB banka" un "Swedbank" nemaksās dividendes no pērn gūtās peļņas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA

"SEB banka" un "Swedbank" nemaksās dividendes no pērn gūtās peļņas, informē banku pārstāvji. 

Kā norāda "SEB bankas" Komunikācijas pārvaldes vadītāja Agnese Strazda, bankas padome ir apstiprinājusi gan 2019.gada finanšu pārskatu, gan arī faktu, ka bankas akcionāram - "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB) - neveiks dividenžu izmaksu par pagājušo gadu, lai visu peļņu izmantotu kapitāla tālākai stiprināšanai un varētu turpināt kreditēšanu. 

Strazda norādīja, ka šāds lēmums palīdzēs nenoteiktības laikā atbalstīt bankas klientus, kredītņēmējus, kuriem ir radušās grūtības un kas lūdz mainīt kredītnosacījumus, piemēram, nodrošinot pamatsummas atlikšanu, kā arī nodrošināt finansējumu jaunām uzņēmumu un sabiedrības vajadzībām. 

Tāpat viņa minēja, ka "SEB banka" ar attiecīgo lēmumu pauž atbalstu Eiropas Centrālās bankas un arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas aicinājumam šajā laikā pārskatīt dividenžu izmaksas politiku un saistībā ar Covid-19 ietekmi uz uzņēmējdarbību un ekonomiku atturēties no dividenžu izmaksas ar mērķi stiprināt banku kapitālu, lai arī turpmāk spētu nodrošināt veselīgu kreditēšanu. 

"Šajos nenoteiktības laikos, kad ekonomikas izaugsmi pēkšņi aizvieto izaicinājumi, kurus radījusi Covid-19 izplatība, mēs izmantosim visu aizvadītā gada peļņu 50 miljonu eiro apmērā, lai stiprinātu bankas kapitālu, sagatavojoties dažādiem potenciālajiem scenārijiem ekonomikas lejupslīdes laikā," sacīja "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere. 

Viņa norādīja, ka tieši ekonomikas lejupslīde pieprasa lielas pārmaiņas kredītņēmēju uzvedībā. "Kredītņēmēju lūgums bankām pārskatīt kredītlīgumu atmaksas grafikus paredz, ka tas var prasīt papildu kapitālu, kas bankām jānodrošina, ņemot vērā klientu finansiālo labklājību," skaidroja Tetere.

Savukārt "Swedbank" sabiedrisko attiecību vadītājs Jānis Krops informēja, ka banka atsauksies Eiropas Centrālās bankas aicinājumam nemaksāt dividendes no pērn gūtās peļņas. Šāds lēmums pieņemts, lai varētu sniegt pēc iespējas lielāku atbalstu bankas klientiem.

Kā atzīst "Swedbank Latvija" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis, “Šie ir izaicinoši laiki visai sabiedrībai, tāpēc banka ir gatava palīdzēt ne tikai saviem klientiem, bet arī tautsaimniecībai kopumā. "Swedbank" ir ļoti labi kapitalizēts uzņēmums, kas izmantos pērn gūto peļņu, lai būtu pēc iespējas elastīgāks ekonomiskās neskaidrības laikos un spētu sniegt atbalstu arī pie ļoti negatīviem nākotnes attīstības scenārijiem. Šobrīd ekonomikas kritumu varam prognozēt gluži kā “vērojot baložus”, jo katrs mēnesis, ko pavadām šādā ekonomikas sasalumā, var mums radīt līdz pat -3% lielu IKP kritumu mēnesī. Tāpēc Swedbank lēmums ir būt konservatīviem un dividendes neizmaksāt ”.

"Swedbank" juridiskā auditētā peļņa Latvijā pērn bija 98 miljoni eiro. Bankas padome ir lēmusi atstāt peļņu nesadalītu, lai saglabātu lielāku kapitāla pietiekamību laikā, kad pastāv neskaidrība par Covid-19 pandēmijas izraisītās ekonomiskās lejupslīdes apmēriem. Šobrīd "Swedbank" aktīvi izmanto iespēju palīdzēt saviem klientiem ar kredītbrīvdienām, kur finansējuma aizdevuma pamatsummas atmaksu var atlikt līdz 6 mēnešiem, bet privātpersonu hipotekārajiem kredītiem pat līdz 12 mēnešiem. Šobrīd kredītbrīvdienām pieteikušies jau ap 2000 privātpersonu un 500 uzņēmumu.

“Salīdzinot situāciju ar iepriekšējo krīzi, Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu piesardzīgā aizņemšanās, kā arī banku ieviestās izmaiņas kreditēšanas nosacījumos, šobrīd ir ļoti atmaksājušās”, saka "Swedbank" vadītājs Latvijā Reinis Rubenis. Viņaprāt “apdomīgā rīcība šobrīd var izrādīties priekšrocība daudziem, jo gaidāmie zaudējumi un aktīvu vērtību kritums Latvijā nebūs tik būtisks kā tas iespējams citās valstīs, kur kreditēšanas riski tika ņemti vērā mazāk.”

"Swedbank" arī pauž atbalstu Eiropas Centrālās bankas lēmumam aicināt kredītiestādes visā Eiropā atturēties no dividenžu izmaksas. Kredītiestādes šobrīd ir labi kapitalizētas, tām ir pieeja būtiskām finanšu rezervēm, kas ļauj sniegt atbalstu krīzes grūtībās nonākušajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu