Nedēļas laikā SPKC vienu reizi izmantojis no sakaru operatoriem iegūto informāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Foto: Valsts kanceleja

Pēdējās nedēļas laikā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) vienu reizi ir izmantojis no sakaru operatoriem iegūto informāciju, lai noskaidrotu, vai kāda persona varētu būt bijusi infekcijas avots, trešdien Latvijas Radio pastāstīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Saņemot nepieciešamos datus, noskaidrots, ka persona ārzemēs nav bijusi.

Izsekot katram cilvēkam, kurš ir inficējies ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, un noteikt visas tās kontaktpersonas, nav iespējams, skaidroja eksperts. Tikai atsevišķos gadījumos, strādājot ar pieejamajiem datiem, policijas darbinieki var noteikt, vai persona ievēro karantīnas režīmu, sacīja Perevoščikovs, norādot, ka "tehniski tas ir iespējams, un sarunas par to turpinās".

Perevoščikovs atzīmēja, ka izmeklēt atsevišķus gadījumus un iegūt informāciju no ārstniecības iestādēm vai darbavietas par katras personas nesenajām darbībām prasa ilgu laiku.

Jau ziņots, ka mobilo sakaru operatori ir norādījuši, ka ir gatavi sniegt tiesībsargājošajām iestādēm datus par Covid-19 inficēto vai to kontaktpersonu aptuveno atrašanās vietu atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Operatoru pārstāvji norādīja, ka neesot iespējams precīzi noteikt katras personas atrašanās vietu, ar bāzes staciju palīdzību to var noteikt tikai aptuveni. Kā skaidroja "Bite Latvija" pārstāve Una Ahuna-Ozola, bāzes stacijas spēj uztvert "futbola laukuma" izmēra teritoriju. Līdz ar to, ja veikals ir tuvumā pie mājas, mobilo sakaru operators nevarēs precizēt, ka persona izgājusi no mājas.

Ahuna-Ozola sacīja, ka elektronisko sakaru operatori sniedz kompetentām valsts iestādēm saglabājamos datus. Piemēram, tādus datus, kas ir Elektronisko sakaru likuma noteiktie noslodzes dati, atrašanās vietas dati un ar tiem saistīti dati, kas nepieciešami, lai identificētu abonentu vai lietotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu