Tramps apšauba Ķīnas datus par koronavīrusa uzliesmojumu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien apšaubīja oficiālos Ķīnas datus par jaunā koronavīrusa uzliesmojumu pēc tam, kad ASV likumdevēji, atsaucoties uz izlūkdienesta ziņojumu, apsūdzēja Pekinu patieso datu slēpšanā.

"Kā lai mēs zinām," vai tie ir precīzi, preses konferencē jautāja Tramps. "Viņu skaitļi, šķiet, ir pārāk optimistiski."

Tramps gan uzstāja, ka "attiecības ar Ķīnu ir labas" un ka viņš vēl arvien ir tuvs Ķīnas prezidentam Sji Dzjiņpinam.

Abu valstu attiecības gan ir saspīlētas Pekinas atklātības jautājuma dēļ, un saspīlējumu pastiprināja arī Ķīnas sazvērestības teorija, ka koronavīrusa uzliesmojumā esot vainojama ASV armija.

Republikāņu kongresmeņi, norādot uz aģentūras "Bloomberg" rakstu, kas atsaucas uz ASV izlūkdienestu, pauda sašutumu, ka Pekina esot maldinājusi starptautisko sabiedrību par infekcijas un nāves gadījumu skaitu Ķīnā.

"Bloomberg" ziņoja, ka Ķīnas ziņas par koronavīrusa uzliesmojumu bijušas tīši nepilnīgas, un daži izlūkdienesta pārstāvji raksturojuši Ķīnas minētos skaitļus kā viltotus. Aģentūra atsaucas uz slepenu izlūkdienesta dokumentu, kas pagājušonedēļ nosūtīts Baltajam namam.

Ķīna trešdien publiski ziņoja, ka valstī ir apstiprināts 82 361 koronavīrusa gadījums un 3316 nāves gadījumi no Covid-19. Šādi skaitļi bija arī Džona Hopkinsa universitātes apkopotā informācijā, kur arī minēti 206 207 infekcijas gadījumi un 4452 nāves gadījumi ASV. 

Republikāņu senators Bens Sess nosauca Ķīnas skaitļus par "propagandas atkritumu". "Apgalvojums, ka ASV ir vairāk koronavīrusa nāves gadījumu nekā Ķīnā, ir nepatiess," paziņoja Sess.

"Nekomentējot slepenu informāciju, ir sāpīgi acīmredzams tik daudz, ka Ķīnas Komunistiskā partija ir melojusi, melo un turpinās melot par koronavīrusu, lai aizsargātu režīmu."

Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas galvenais republikāņu kongresmenis Maiks Makols paziņoja, ka Ķīna "nav uzticams partneris" cīņā pret Covid-19.

"Viņi meloja pasaulei par vīrusa pārnešanu no cilvēka cilvēkam, apklusināja ārstus un žurnālistus, kuri mēģināja ziņot patiesību, un tagad acīmredzami slēpj šīs slimības ietekmēto cilvēku precīzo skaitu," teica Makols.

Viņš un citi likumdevēji ir aicinājuši Valsts departamentu sākt izmeklēšanu par Ķīnas veikto pandēmijas datu "slēpšanu".   

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu