Nav taisnība – karsti dzērieni un tīšanās dvieļos neārstē no Covid-19 (21)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Viens no populārākajiem sociālajos tīklos izplatītākajiem ieteikumiem, kā pieveikt Covid-19, ir karstu šķidrumu dzeršana, lai iznīcinātu vīrusu, kas sākotnēji atrodoties tikai kaklā. Tam nereti pievienojas arī padoms izkarsēt visu ķermeni, tā it kā palielinot cilvēka temperatūru un vīrusu likvidējot. Taču eksperti norāda, ka šie ieteikumi ir bez jebkāda zinātniska pamatojuma un var būt pat bīstami.

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

“Pirms koronavīruss nonāk līdz plaušām, tas četras dienas turas kaklā. Šajā laikā cilvēkam sāp kakls un ir klepus. Ja dzer daudz ūdens un skalo kaklu ar karstu sālsūdeni, tas novērš vīrusu.”

Ar šādu ierakstu krievu valodā dažādos formātos dalījušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Līdzīgi teikts šonedēļ publicētā rakstā “Kā iespējams palīdzēt “Covid-19” pacientam slimības agrīnā stadijā?” portāla LA sadaļā "Veselam". “Gadījumā, ja inficēšanās tomēr notikusi, ārsti iesaka skalot kaklu ar siltu sālsūdeni, veikt inhalācijas, dzert daudz karsta šķidruma. Svarīgi ir uzveikt infekciju, kamēr tā vēl ir rīklē un nav noslīdējusi uz plaušām,” raksta tā autore Vija Beinerte.

Mīts, ka sākumā vīruss tikai stāv kaklā un ir likvidējams ar karstu ūdeni, tiek izplatīts arī citās valodās, taču tā nav taisnība. “Dzerot karstu ūdeni, var nodarīt bojājumus rīkles gļotādai, un tas nekādi nepalīdzēs izvairīties no inficēšanās ar Covid-19,” Re:Check atbildēja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS), piebilstot, ka šobrīd neviens speciālists nav atzinis šo metodi par derīgu. Jānorāda, ka cits ieteikums ir ūdeni dzert, lai noskalotu vīrusu kuņģī, kur to likvidēšot skābā vide. Arī tam pamatojuma nav.

Vai palīdzēs tīšanās karstā segā?

Vēl viens izplatīts ieteikums ir dažāda veida karsēšanās, tā mākslīgi paaugstinot ķermeņa temperatūru. LA rakstā izklāstīta kāda Izraēlas psihosomatikas speciālista ieteikums ik pēc dienas tīt slimnieku karstā ūdenī samērcētā dvielī un pēc tam segā, tā panākot dedzinošu sajūtu krūškurvja apvidū. Pievienots video, ar kuru cilvēki dalās arī sociālajos tīklos.

Foto: Re:baltica

“Mākslīgi paaugstinot temperatūru, var tikt nodarīts kaitējums vispārējam veselības stāvoklim, saasināties kādas hroniskas slimības. Ir zināms, ka, piemēram, no karsēšanās būtu jāizvairās sirds slimniekiem un virknei citu, tādēļ arī šo metodi PSKUS speciālisti nevar ieteikt,” uz Re:Check lūgumu komentēt ieteikumu atbildēja Stradiņa slimnīca.

LA rakstā norādīts, ka video ar Izraēlas speciālista rekomendāciju publicējusi arī Pasaules Veselības organizācija (PVO). Raksta autore Vija Beinerte Re:Check skaidroja, ka to rakstījusi, jo pie video Youtube platformā bijis pievienots PVO logo un vārds. Patiesībā saite uz PVO mājaslapu pandēmijas laikā pie video par jauno koronavīrusu pievienota ar pavisam pretēju mērķi. Tā ir daļa no Youtube kampaņas, lai mudinātu cilvēkus patērēt uzticamu informāciju, un neliecina, ka organizācija atzinusi video paustos viedokļus par patiesiem. Beinerte gan uzsvēra, ka nav vēlējusies izplatīt apšaubāmus ieteikumus un raksta galvenais aicinājums ir ņemt vērā slimības bīstamību un ierobežot tās izplatību, pēc iespējas paliekot mājās.

Youtube tāpat kā vairākas citas platformas Covid-19 laikā pastiprinājušas centienus ierobežot dezinformācijas izplatību. Pie video par koronavīrusu tā norāda uz Pasaules Veselības organizācijas mājaslapu kā uzticamas informācijas vietni.
Youtube tāpat kā vairākas citas platformas Covid-19 laikā pastiprinājušas centienus ierobežot dezinformācijas izplatību. Pie video par koronavīrusu tā norāda uz Pasaules Veselības organizācijas mājaslapu kā uzticamas informācijas vietni. Foto: Ekrānuzņēmums

Re:Check neizdevās atrast apliecinājumu, ka PVO patiešām būtu pārpublicējusi ieteikumu mākslīgi paaugstināt temperatūru, tinot slimnieku karstos dvieļos. Organizācija, atspēkojot ar Covid-19 saistītos mītus, piemēram, kritizē ieteikumu iet karstā vannā. “Jūsu ķermeņa temperatūra saglabājas ap 36,5 – 37 grādiem neatkarīgi no dušas vai vannas ūdens temperatūras. Iešana ļoti karstā vannā var būt bīstama, jo cilvēks var apdedzināties,” skaidro PVO, atgādinot, ka labākais sevis pasargāšanas veids ir bieža roku mazgāšana.

Secinājums: anonīmu Facebook lietotāju un LA portālā publicētie ieteikumi pasargāt sevi no Covid-19 ar karstu šķidrumu dzeršanu un tīšanos sakarsētos dvieļos ir maldinoši. Tiem nav pierādītas ietekmes, un daļā gadījumu šāda pašārstēšanās var būt pat bīstama.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu