Vientuļie seniori ir apjukuši un nobijušies. Krīzes tālruņi zvana nemitīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Rīgas pašvaldības sociālā atbalsta tālruņi burtiski kūp: liela daļa uztraucas par sociālās palīdzības pabalstiem - vai būs iespēja tos saņemt arī turpmāk, seniori par iespēju saņemt mājās pārtiku un medikamentus.

Rīgas Sociālais dienests dzīvesvietā aprūpē 11 000 rīdzinieku, bet vientuļajiem senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām pārtiku mājās piegādā biedrību „Latvijas Sarkanais Krusts” un „Latvijas Samariešu apvienība” brīvprātīgie.

Turpinoties krīzes situācijai, Rīgas sociālā dienesta darbinieki apzvana seniorus un ģimenes ar bērniem, lai noskaidrotu, vai viņiem nepieciešama palīdzība, skaidro Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice. Kopumā apzvanīti jau 754 klienti, un komunikācija ar gados vecākiem rīdziniekiem turpinās.

Brice saka, ka sociālie darbinieki, kas strādā ar klientiem, ir apgādāti ar respiratoriem, sejas maskām, cimdiem, dezinficējošiem šķidrumiem. Ārkārtas gadījumā Rīgas Sociālais dienests cilvēkus pieņem arī klātienē.

Tikmēr uz sociālās palīdzības informatīvo tālruni 80005055 dienā zvana ap 140 cilvēku.

“Ja neizdodas sazvanīt ar pirmo reizi, zvanu pēc kāda laika vajag atkārtot, tāpēc ka šajā periodā jāapbruņojas ar pacietību un sapratni, jo darbinieces cenšas izskaidrot un palīdzēt rast risinājumu katrai sociālajai situācijai,” saka Brice. Visbiežāk seniori interesējas par pārtikas un bezrecepšu medikamentu piegādi mājās. 

 Tos seniorus, kas izjūt satraukumu, apjukumu, bailes vai dusmas un kam nav iespēja dalīties izjūtās ar līdzcilvēkiem, nodaļas vadītāja aicina zvanīt uz “Skalbes” diennakts krīzes tālruni 67222922 vai 27722292.

Darbu vēl intensīvākā režīmā nekā ierasts turpina Rīgas pašvaldības izveidotais Senioru zvanu centrs, kurā darbojas Rīgas brīvprātīgie seniori.

Zvanu centrā ir nodrošināta informācija par senioriem aktuāliem jautājumiem. Bieži vien zvanītāji vēlas aprunāties un saņemt emocionālu atbalstu, jo liela daļa senioru mūsdienās ir vientuļi, bet šeit iespējams atrast saprotošus domubiedrus, skaidro Lita Brice. Senioru zvanu centra tālruņa numuri ir 20224913, 25643438 un 29438355.

Cilvēkus, kuri atrodas pašizolācijā, kā arī vientuļos seniorus un cilvēkus ar īpašām vajadzībām, kuriem nav neviena līdzcilvēka, kas varētu palīdzēt ar pārtikas produktu piegādi, ārkārtas situācijā atbalsta biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” un „Latvijas Samariešu apvienība”. Palīdzības sniegšanā iesaistās aizvien jauni brīvprātīgie. Diennakts atbalsta tālrunis - 8898.  Brice saka, ka pašvaldībai izveidojusies laba sadarbība ar brīvprātīgo palīdzības kustību Paliec-mājās. Tālrunis 25661991.

Viņa uzsver, ka senioriem nav jāuztraucas par pakalpojuma cenu, jo brīvprātīgie veic pirkumus par klientu naudu, bet par piegādi neprasa samaksu.

Viņa aicina cilvēkus būt saprotošiem un zvanīt brīvprātīgajiem tikai tad, ja patiesi nav neviena, kas varētu palīdzēt.   

Ja šķiet, ka vientuļajam senioram nepieciešama plašāka palīdzība, brīvprātīgie ziņo Rīgas Sociālajam dienestam. Viņa gan uzsver, ka brīvprātīgie nevar sniegt padomu  medicīniskos vai sociālos jautājumos, par sabiedrisko transportu, īres kvītīm, pilošām caurulēm un tamlīdzīgi.

Brice stāsta, ka pašvaldība iegādājusies  mobilos tālruņus ar lielām pogām, īpaši pielāgotus senioriem. Tos saņems trīs Rīgas pašvaldības pansionātos esošie klienti, lai senioriem būtu vienkāršāk sazināties ar tuviniekiem. 

Daudzi uztraucas par sociālās palīdzības pabalstiem - vai būs iespēja tos saņemt arī turpmāk. Trūcīgas un maznodrošinātas personas izziņas tiek pagarinātas automātiski līdz 31. maijam. Arī tad, ja iztikas līdzekļu deklarācija beigusies šā gada 29. februārī, klientam nav jāierodas Rīgas Sociālajā dienestā, deklarācija tiks pagarināta automātiski. Pašvaldība izmaksās uz iepriekšējā iesnieguma pamata piešķirtos sociālās palīdzības pabalstus. Ja ir nepieciešamība, automātiski tiks pagarināti arī piešķirtie sociālie pakalpojumi.

Ja problēmas ir samilzušas, jāzvana pa Rīgas pašvaldības krīzes komunikācijas informatīvo tālruni 80000800.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu