Austrālijas zinātnieki sāk Covid-19 vakcīnas prototipu izmēģinājumus (4)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijas zinātnieki uzsākuši divu potenciālo Covid-19 vakcīnu izmēģinājumus, vēsta raidorganizācija BBC. Tās izstrādājuši Oksfordas Universitātes zinātnieki sadarbībā ar ASV kompāniju "Inovio".

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi atļauju uzsākt vakcīnu izmēģinājumus uz dzīvniekiem. Austrālijas nacionālā zinātnes aģentūra CSIRO pēc rezultātu saņemšanas lems, vai vakcīnas ir efektīvas un drošas izmēģinājumiem uz cilvēkiem.

Patlaban izstrādes procesā ir vismaz 20 eksperimentālās vakcīnas. ASV martā uzsāka pirmos izmēģinājumus uz cilvēkiem, izlaižot testēšanu uz dzīvniekiem. 

CSIRO norāda, ka šīs vakcīnas būs pirmās, kas izgājušas pirmsklīnisko izmēģinājumu fāzi uz dzīvniekiem. Komanda vakcīnu testē uz seskiem, kuri ar koronavīrusu inficējas līdzīgi kā cilvēki.

Pētnieki norāda, ka tāds globālās sadarbības temps un apmērs līdz šim vēl neesot pieredzēts. "Parasti vajadzīgs viens vai divi gadi, lai tik tālu nonāktu, taču mēs šo periodu esam saīsinājuši līdz pāris mēnešiem," norāda CSIRO zinātnieks Robs Grenfels.

CSIRO izmēģina divu veidu vakcīnu prototipus. Oksfordas Universitātes zinātnieki izstrādājuši vektora vakcīnu, kurā izmantots "defektīvs" vīruss, lai pieradinātu imūnsistēmu pie proteīniem, ko satur koronavīruss, un stimulētu reakciju uz tiem. Savukārt "Inovo" vakcīna stimulē noteiktu proteīnu veidošanos cilvēka organismā, kas novērš saslimšanu.

Ja izmēģinājumi uz dzīvniekiem būs veiksmīgi, varēs uzsākt vakcīnu izmēģinājumus uz cilvēkiem.

Taču eksperti brīdina - ievērojot visus nepieciešamos standartus un veicot prasītos izmēģinājumus, vakcīna lietošanā nonāks ne ātrāk kā pēc 18 mēnešiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu