"Conexus" organizē izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu enerģētiskās krīzes vai valsts apdraudējuma gadījumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Vienotais dabasgāzes un pārvades operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") organizē izsoli par aktīvās dabasgāzes daudzuma uzglabāšanu un pieejamības nodrošināšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē 2020./2021.gada sezonā, kas nepieciešama Latvijas dabasgāzes apgādes nodrošināšanai enerģētiskās krīzes laikā vai valsts apdraudējuma gadījumā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji. 

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā" "Conexus" ir jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiek uzglabātas 2 845 000 megavatstundas (MWh) aktīvās dabasgāzes no izņemšanas sezonas sākuma līdz 2021.gada 1.martam.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne norādīja, ka izsole par aktīvās dabasgāzes daudzuma uzglabāšanu un pieejamību tiek organizēta jau trešo gadu. Tas ir instruments, kā garantēt Latvijas enerģētisko drošību, to paredzot Latvijas dabasgāzes apgādes nodrošināšanai, ja valstī tiek izsludināta enerģētiskā krīze. 

"Ņemot vērā pērnā gada lielo izsoles dalībnieku interesi un šī gada silto ziemu, kuras rezultātā sistēmas lietotājiem iespējams ir izveidojušies dabasgāzes atlikumi, sagaidām, ka arī šogad tā saglabāsies nemainīgi augstu," pauda Kotāne.

Izsole tiek organizēta kā sarunu procedūra, nepublicējot dalības uzaicinājumu. Izsole norisināsies līdz 15.aprīlim, un tajā piedāvājumus var iesniegt jebkurš esošais dabasgāzes pārvades sistēmas un krātuves lietotājs.

Ņemot vērā ārkārtējo situāciju valstī, piedāvājumu iesniegšana un atvēršana tiks organizēta arī elektroniski, ievērojot visus nepieciešamos drošības un konfidencialitātes noteikumus.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

"Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu