Zinātnieki strādā pie testa, kas ļaus identificēt koronavīrusu notekūdeņos (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Notekūdeņu caurule
Notekūdeņu caurule Foto: Pixabay

Cīņa ar jauno koronavīrusu rit pilnā sparā visā pasaulē, un viens no cīņas paņēmieniem ir testēšanas metožu uzlabošana, lai varētu noskaidrot, kādā veidā vīruss izplatās visātrāk. 

Liela apjoma dati var ļoti palīdzēt izsekot un kontrolēt slimības izplatīšanos, kas ne vienmēr izraisa cilvēkiem manāmus simptomus. Jaunā pētījumā, kas iesniegts zinātniskajā žurnālā “Environmental Science & Technology", pētnieku komanda piedāvā potenciālu testēšanas mehānismu, kas solās būt ātrs, lēts un precīzs. Tas ir papīra testeris, ar ko var atklāt “SARS-CoV-2" klātbūtni notekūdeņos.

“Mēs jau esam radījuši papīra ierīci, kas var identificēt ģenētisku materiālu notekūdeņos, un tas sniedz potenciālu identificēt arī adaptējušās infekcijas," komentēja  biomedicīnas inženieris Džugeņs Jaņs. 

Šis pētījums ir daļa no zinātnes lauka, ko dēvē par “uz notekūdeņiem bāzēto epidemioloģiju”. Kamēr tai ir savi ierobežojumi, pastāv arī virkne priekšrocību - tā nav invazīva un ir diezgan precīza. Turklāt rezultātus iespējams iegūt uzreiz. Zaļš aplītis parādās, ja koronavīruss ir identificēts, bet zils - ja nav. Šīs papīra ierīces būs viegli glabāt un transportēt, bet pēc to izmantošanas tās varēs sadedzināt. 

Nesenā pētījumā parādīts, ka jauno koronavīrusu ir iespējams izolēt no urīna un fekālijām, turklāt vīruss ārpus dzīva ķermeņa var izdzīvot pat vairākas dienas. Tas zinātniekiem dod pārliecību, ka notekūdeņu testēšana izdosies. 

Pagaidām tas ir tikai koncepts, jo praksē šī ierīce vēl nav lietota, tomēr tās potenciāls ir acīmredzams.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu