Lūsis komentē Par četrām tonnām spirta un medmāsu fetišu (10)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Publicitātes foto.

Šajā trauksmainajā laikā, kas ieviesis lielākas vai mazākas izmaiņas mūsu visu ikdienā, ziņu virsraksti lielākoties nav pārlieku iepriecinoši, tomēr vēlos cilvēkus aicināt censties arī drūmākajos brīžos atrast iemeslu pasmaidīt. Smieties ir forši, smieties ir labi, smieties ir veselīgi, un nav lietas, par kuru nevarētu pasmieties.

Manu sirdi ļoti sildīja 19. martā izskanējušie jaunumi par to, ka iekšlietu dienesti savu telpu dezinfekcijai varēs izmantot konfiscēto spirtu. Proti – sakarā ar dezinfekcijas līdzekļu deficītu valstī valdība apstiprināja iekšlietu ministra ierosinājumu par Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) iznīcināšanai nodoto spirtu saturošo šķidrumu izmantošanu telpu un virsmu dezinfekcijai. Tāpat varas iestādes informēja, ka 19. martā bija pieejamas aptuveni deviņas tonnas šķidrumu ar spirta koncentrāciju virs 90% un tiek veikts pētījums, lai pārliecinātos par to nekaitīgumu veselībai.

Šis, manuprāt, ir lielisks solis krīzes situācijā, un cerams, arī nākotnē varētu tikt pieņemti līdzīgi lēmumi, kas ļautu dažādus konfiscētos produktus nevis sadedzināt, bet gan atrast tiem lietderīgu izmantojumu. Piemēram, izdalīt konfiscēto kokaīnu pensionāriem, lai padarītu viņu dzīvi nedaudz ciešamāku vismaz uz neilgu laiku.

Atgriežoties pie deviņām tonnām konfiscētā spirta – nepilnu nedēļu vēlāk, 25. martā, izskanēja svaigākā informācija: dezinfekcijas līdzekļu ražošanai Iekšlietu ministrija piegādā aptuveni PIECAS tonnas konfiscētā spirta. Nezinu, kurš un kā tieši veica pētījumus, lai pārliecinātos par spirta nekaitīgumu veselībai, bet man skauž, ka tajos nepiedalījos, jo izklausās, ka tie ir bijuši krietni pētījumi. Tas ir pētnieciskais darbs, par kādu var tikai sapņot.

Gara acīm spēju iztēloties laboratoriju ar pamatīgu pulku rūdītu pētnieku, kas rūpīgi pārbauda spirta nekaitīgumu veselībai, katru gramu no deviņām tonnām atsevišķi apskatot 50 mililitru mērglāzēs – tā, lai ir droši. Pēc sešām dienām smaga darba un daudzām negulētām naktīm beidzot tika izpētīts, ka aptuveni piecas tonnas no deviņām būs derīgas virsmu dezinfekcijai. Tomēr pētījumi bijuši tik intensīvi, ka, iespējams, vairākiem pētniekiem būs nepieciešama rehabilitācija. Īpaši jaunākajiem, kas ar tik apjomīgu pētniecības projektu saskārušies pirmo reizi. Nesaistīti – vai nav konfiscēta arī kāda marinētu gurķu kontrabandas krava?

Apkārt joprojām regulāri izskan pārmetumi par valdības slikto darbu krīzes risināšanā, tomēr jāteic, ka pārsvarā pārmetumu autoriem problēmas sagādā pat vārdu “saeima” un “video” uzrakstīšana, tāpēc viņiem vajadzētu pārtraukt noslogot savas smadzenes ar tādām neierastām ārkārtas nodarbēm kā domāšana. Valdība ar visu tiek galā lieliski, un domāju, ka mēs nenonāksim līdz tik jautrai situācijai kā Anglijā, kur kāds mazas nišas uzņēmums, kas ražo visu nepieciešamo cilvēkiem, kuriem ir medmāsu un dakteru fetišs, ziedoja sev pieejamo inventāru mediķiem, jo tiem pietrūkst pat masku, vienreizlietojamo kreklu un priekšautu. Ļoti ceru, ka kādā Anglijas slimnīcā šobrīd pacientus apkopj lateksā tērpta barga māsiņa, kas gatava iepērt tos, kas neievēro ārsta norādījumus.

Savukārt tiem džedajiem, kas prot savirknēt vārdus teikumos un, iespējams, pat atdalīt tos ar pieturzīmēm, bet tāpat izjūt nepārvaramu vēlmi man paskaidrot, kur un kāpēc patiesībā palikušas četras tonnas spirta, iesaku vienkārši vēlreiz izlasīt pirmās rindkopas pēdējo teikumu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu