EK saistībā ar Covid-19 krīzi rosina izveidot solidaritātes instrumentu 100 miljardu eiro apmērā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Paplašinot atbildes pasākumus jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzei, Eiropas Komisija (EK) rosina izveidot solidaritātes instrumentu 100 miljardu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa.

Iecerēts, ka ar solidaritātes instrumenta "SURE" palīdzību darba ņēmēji varētu saglabāt ienākumus un uzņēmumi turpināt darbību. Tāpat EK ierosina arī novirzīt visus pieejamos struktūrfondus reaģēšanai uz jauno koronavīrusu.

Atbalstu saņems arī lauksaimnieki un zvejnieki, kā arī vistrūcīgākie iedzīvotāji. Visu šo pasākumu pamatā ir pašreizējais Eiropas Savienības (ES) budžets, kas liecina, ka nākotnē nepieciešams spēcīgs un elastīgs ES daudzgadu budžets. Plānots, ka EK strādās pie tā, lai nodrošinātu, ka ES var paļauties uz šādu spēcīgu budžetu, kas palīdzēs atgūties un panākt ekonomikas atveseļošanos.

Pagājušo nedēļu laikā EK ir rīkojusies, lai nodrošinātu dalībvalstīm visu elastību, kas tām vajadzīga, lai finansiāli atbalstītu savas veselības aprūpes sistēmas, uzņēmumus un darba ņēmējus. Tā ir rīkojusies, lai koordinētu, paātrinātu un pastiprinātu medicīnas iekārtu iepirkumus, un ir novirzījusi pētniecības finansējumu vakcīnas izstrādei.

Tāpat EK ir strādājusi, lai nodrošinātu, ka preces un pārrobežu darba ņēmēji var turpināt pārvietoties visā ES, lai saglabātu slimnīcu un rūpnīcu darbību, kā arī preču krājumus veikalu plauktos. Tā ir atbalstījusi un turpina atbalstīt ES pilsoņu, to ģimenes locekļu un pastāvīgo iedzīvotāju repatriāciju uz Eiropu no visas pasaules.

Komentējot ceturtdien pieņemtos priekšlikumus, EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena pavēstīja, ka jaunā koronavīrusa krīzē var palīdzēt tikai visspēcīgākie atbildes pasākumi. "Mums jāizmanto visi mūsu rīcībā esošie līdzekļi," uzsvēra EK priekšsēdētāja.

Viņa norādīja, ka katrs ES budžetā pieejamais eiro tiks novirzīts krīzes risināšanai, un visi noteikumi tiks atviegloti, lai nodrošinātu ātru un efektīvu finansējuma plūsmu. Ar jauno solidaritātes instrumentu plānots mobilizēt 100 miljardus eiro, lai saglabātu nodarbinātību un uzņēmumu darbību.

"Tādējādi mēs apvienojam spēkus ar dalībvalstīm, lai glābtu dzīvības un aizsargātu iztikas līdzekļus. Tā ir Eiropas solidaritāte," pauda fon der Leiena.

EK ieskatā ir jāmazina ekonomiskais trieciens, lai ES ekonomika būtu gatava atsākt darbību, ka apstākļi būs piemēroti. Lai to panāktu, ir jāsaglabā nodarbinātība un uzņēmumu darbība. Visām dalībvalstīm ir vai drīzumā būs saīsināta darbalaika shēmas, lai palīdzētu to sasniegt.

"SURE" ir EK risinājums - tas ir jauns instruments, kas nodrošinās aizdevumus līdz 100 miljardu eiro apmērā tām valstīm, kurām tie vajadzīgi, lai nodrošinātu, ka darba ņēmēji saņem ienākumus un  uzņēmumi saglabā savus darbiniekus.

Aizdevumu pamatā būs dalībvalstu sniegtās garantijas, un tie tiks novirzīti tur, kur tie ir vissteidzamāk nepieciešami. Tos varēs izmantot visas dalībvalstis, bet īpaši svarīgi tie būs vissmagāk skartajām  valstīm. 

Ar solidaritātes instrumenta "SURE" palīdzību tiks atbalstītas saīsināta darba laika shēmas un tamlīdzīgi pasākumi, lai palīdzētu dalībvalstīm aizsargāt darbavietas, darba ņēmējus un pašnodarbinātos pret atlaišanas un ienākumu zaudēšanas risku.

Uzņēmumi varēs uz laiku samazināt darbinieku darba laiku vai pilnībā pārtraukt darbu, saņemot ienākumu atbalstu no valsts par nenostrādātajām stundām. Pašnodarbinātais saņems ienākumu kompensāciju par šo ārkārtas situāciju.

Tā kā situācija turpina attīstīties, EK nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem un sadarbosies ar pārējām ES iestādēm, lai panāktu pēc iespējas ātru virzību, pavēstīja Liepiņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu