Turpmāk Covid-19 testēšanu veiks arī Valsts vides dienesta inspektoriem, bruņotajiem spēkiem un mediju pārstāvjiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mikrofoni.
Mikrofoni. Foto: Edijs Pālens/LETA

Turpmāk valsts apmaksātus koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 testus veiks arī Valsts vides dienesta inspektoriem, Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvjiem, ziņu žurnālistiem, TV operatoriem un fotoreportieriem, informēja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Anna Strapcāne.

Šajos gadījumos pieteikšanās analīzēm tiek organizēta caur darba devēju, nevis katram individuāli piesakoties analīzēm. Tikmēr attiecībā uz medijiem, VM ir uzrunājusi Kultūras ministriju, lai no nozares tiktu deleģēta viena atbildīgā persona, kura koordinēs minēto darbinieku izmeklēšanu.

Vienlaikus VM strādā pie tā, lai vēl vairāk paplašinātu personu loku, kam veiks valsts apmaksātas Covid-19 analīzes. Plānots, ka ģimenes ārsti valsts apmaksātam Covid-19 testam drīzumā varēs nozīmēt pacientus, kuri atbildīs konkrētiem kritērijiem, piemēram, būs saslimšanas simptomi un pacients būs kādā no riska grupām vai kuru darba pienākumi saistīti ar tiešu kontaktu ar lielu skaitu cilvēku.

Šobrīd ministrija strādā pie kritēriju definēšanas un kopā ar ģimenes ārstiem izstrādā kārtību, kā šos pacientus uz analīzēm nosūtīt.

Jau ziņots, ka patlaban valsts apmaksātas Covid-19 analīzes tiek veiktas iedzīvotājiem, kuriem pēc atgriešanās no ārvalstīm 14 dienu laikā parādās akūtas elpceļu infekcijas simptomi, proti, paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus un elpas trūkums bez cita izskaidrojuma.

Tāpat testēšana tiek veikta Slimību profilakses un kontroles centra noteiktajām Covid-19 slimnieka kontaktpersonām, kuras ir mājas karantīnā un kurām pēc kontakta ar slimnieku 14 dienu laikā parādās akūtas elpceļu infekcijas simptomi.

Valsts apmaksātas analīzes veic arī pacientu aprūpē iesaistītiem ārstniecības iestāžu darbiniekiem, farmaceitiem un farmaceitu asistentiem, operatīvo dienestu darbiniekiem, tostarp arī policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem, kā arī sociālās aprūpes iestāžu un patversmju personālam. Analīzes tiek veiktas arī sociālās aprūpes iestāžu klientiem - gados veciem cilvēkiem ar hroniskām slimībām - un patversmju klientiem ar akūtām elpceļu infekcijām.

Vienlaikus testēšanu veic visiem slimnīcas uzņemšanas nodaļās hospitalizētiem pacientiem ar pneimoniju, hospitalizētiem pacientiem ar smagu akūtu respiratoru infekciju bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes, tajā skaitā arī pacientiem, kuriem ir nepieciešama intensīvā terapija un pacientiem ar neskaidras etioloģijas abpusēju pneimoniju. Šajā grupā arī ietilpst ar akūtu respiratoru infekciju hospitalizētie pacienti, kuru inficēšanās notikusi stacionārā.

VM norāda, ka valsts apmaksātas Covid-19 analīzes neveic jaunā koronavīrusa slimnieku tuviniekiem, kuri dzīvo ar sasirgušo vienā mājsaimniecībā un kuriem parādās vieglas akūtas elpceļu infekcijas slimību pazīmes. Plānots, ka šajā gadījumā izņēmumi tiks pieļauti, ja izmeklējumu būs nozīmējis ģimenes ārsts.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) otrdien sacīja, ka Latvijā var veikt no 1200 līdz 1300 Covid-19 testiem dienā.

Latvijā Covid-19 aizvadītajā diennaktī apstiprināta vēl 12 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 458 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Iepriekšējā diennaktī veikti 1024 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 16 834 Covid-19 testi. Stacionēto Covid-19 pacientu skaits ir pieaudzis līdz 32, no viņiem 29 ir ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu