"Varētu mazināt risku." Vācijas institūts maina nostāju pret sejas masku valkāšanu (2)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Roberta Koha institūts Vācijā mainījis savus nostāju pret sejas masku valkāšanu sabiedriskās vietās, paziņojot, ka to valkāšana varētu palēnināt jaunā koronavīrusa izplatīšanos, vēsta portāls "The Local".

Saskaņā ar ceturtdienas vakarā publicētajiem datiem, Vācijā no Covid miris 1001 cilvēks, bet inficēto skaits pietuvojies 80 000.

Federālā sabiedrības veselības aģentūra un pētnieciskais institūts norāda, ka masku valkāšana varētu mazināt vīrusa izplatīšanos un ka cilvēkiem bez koronavīrusa simptomiem vajadzētu apsvērt sejas maskas valkāšanu sabiedriskās vietās.

"Daļa inficēto nemaz nesaslimst (asimptomātiska infekcija), taču vienalga var nodot vīrusu citiem. Šajos gadījumos piesardzības pasākums - maskas valkāšana - varētu palīdzēt mazināt [vīrusa] izplatības risku," teikts ar 1.aprīli datētā papildinājumā Roberta Koha institūta mājaslapā. 

"Tātad sejas masku valkāšana, uzturoties sabiedriskās vietās, kur nav iespējams ieturēt drošu atstatumu, piemēram, sabiedriskajā transportā, pārtikas veikalos vai pat darba vietās, varētu palīdzēt mazināt SARS-CoV-2 izplatību."

Maskas atgādina par "fizisko distancēšanos un uzvedību, ko motivē rūpes par veselību", uzsver institūts.

Jautājums par to, vai vajadzētu valkāt sejas maskas, ir strīdīgs. Iepriekšējās institūta rekomendācijas bija tādas, ka sejas maskas, kas nosedz degunu un muti, jāvalkā tikai cilvēkiem ar akūtiem elpceļu infekcijas simptomiem. Līdzīgu nostāju pauž Pasaules Veselības organizācija (PVO), norādot, ka sejas maskas prioritāri nepieciešamas mediķiem un ka neesot pierādījumu to spējai pasargāt no inficēšanās.

Roberta Koha institūts norāda, ka sejas maskas var būt arī paštaisītas vai to vietā var izmantot tekstila barjeru, piemēram, ap sejas lejasdaļu aptītu šalli. Maskai jāpieguļ sejai un tā jānomaina, ja palikusi mitra. Valkāšanas laikā masku nevajadzētu aiztikt.

Vācijas pilsētā Jēnā pieņemts noteikums, ka veikalos, sabiedriskajā transportā un publiski pieejamās ēkās obligāti jāvalkā sejas maskas. Tas stāsies spēkā no nākamās nedēļas. Pašvaldība aicinājusi iedzīvotājus pašiem šūt maskas, ja profesionāli saražotās nav pieejamas. Pieņemama ir arī šalles valkāšana, nosedzot degunu un muti.

Austrija ieviesusi noteikumu, ka veikalos obligāti jāvalkā sejas maskas. Aizsarglīdzekļi pircējiem tiks izsniegti pie ieejas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu