#paliecmājās ⟩ Nedēļas nogalē vairākas Latvijas mākslas darbu un priekšmetu izsoles tiešsaistē

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Izstāde. Juris Zvirbulis un Atis Ieviņš
Izstāde. Juris Zvirbulis un Atis Ieviņš Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Ņemot vērā to, ka pandēmijas laikā klātienē iekštelpās pulcēties vairs nav iespējams, vadošie izsoļu nami mākslas darbu un mākslas priekšmetu izsoles piedāvā tikai tiešsaistē. Ikmēneša online izsole ar augstvērtīgiem darbiem ir atvērta gan galerijā "Jēkabs", gan "Antonia", savukārt iknedēļas piedāvājums pieejams arī galerijā "Birkenfelds". Lūk, neliels ieskats gaidāmajās izsolēs.  

Galerijā "Birkenfelds" Kravalis, Kalmīte un Džigurs

Galerijā "Birkenfelds" (Kaļķu ielā 28, Hotel Roma, 4. stāvs) mākslas darbu un priekšmetu izsoles norisinās katru nedēļu. Arī šo svētdien mākslas interesentiem ir iespēja solīt par Latvijas glezniecības klasiķu - Jāņa Kalmītes, Valda Buša, Edgara Vintera un citiem darbiem.

Īpaši jāizceļ divi jaunā gleznotāja un animatora Edija Kravaļa lielformāta darbi, kas ieturēti Džeksona Poloka estētiskajās tradīcijās. 

Edijs Kravalis (1983) "310", 2014. audekls/alkīda krāsa, 140X139,5 cm Sākuma cena: 500€
Edijs Kravalis (1983) "310", 2014. audekls/alkīda krāsa, 140X139,5 cm Sākuma cena: 500€ Foto: www.birkenfelds.lv

Edijs Kravalis mācījies Jaņa Rozentāla skolā, studējis Mākslas akadēmijā Funkcionālā dizaina nodaļā un vairāk nekā desmit gadus nodarbojies ar multimediju mākslu.

Jāizceļ arī savdabīgā grafiķa un dzejnieka Pētera Džigura krāsainais darbs "Dziesma demokrātijai" ar demokrātisku sākumcenu 120 eur. Džigura savdabīgais rokraksts, kā viņš saka - "dvēseles saskaņa ar ķermeni", izveidojās vēl tālajos septiņdesmitajos gados un kopš tā laika būtiski nav mainījies. 

Pēteris Džigurs (1944). "Dziesma demokrātijai", 2009, kartons/eļļa, 65x90 cm. Sākuma cena: 120€
Pēteris Džigurs (1944). "Dziesma demokrātijai", 2009, kartons/eļļa, 65x90 cm. Sākuma cena: 120€ Foto: www.birkenfelds.lv

Viss svētdienas izsoles piedāvājums aplūkojams šeit

Izsoļu namā/galerijā "Jēkabs" Ivanovs, Pauls-Vīgnere un Iļģuciema fabrikas trauki

Izsoļu nama/galerijas "Jēkabs" mājas lapā tiešsaistē no 2. līdz 8. aprīlim norisinās sākotnēji klātienē paredzētā 66. mākslas darbu izsole

Izsolē tiks piedāvātas 155 lotes – vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku gleznas, grafikas, plakāti, lietišķās mākslas priekšmeti un grāmatas. 

Izsolē ir pieejamas arī Neles Zirnītes, Māra Ārgaļa, Baņutas Ancānes, Josifa Elgurta un citu autoru grafikas un tušas zīmējumi, kā arī Induļa Zariņa un Edgara Ozoliņa akvareļi.

Lote nr. 147 Josifs Elgurts "Mīkstais sniegs", 5/15, 15x15 cm. Sākuma cena: 120eur
Lote nr. 147 Josifs Elgurts "Mīkstais sniegs", 5/15, 15x15 cm. Sākuma cena: 120eur Foto: publicitātes

Izcelt varētu liela formāta izcilās tekstilmākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres darbu "Dainas" ar sākumcenu 4800 eur un gleznotāja Rituma Ivonava lielformāta audeklu "Viņš un viņa" ar sākumcenu 2900 eur.

Izsolē pieejama arī plakātu kolekcija, kurā ietilpst sešpadsmit plakāti. Pārstāvēto autoru vidū ir Jānis Liepiņš, Oskars Norītis, Juris Dimiters, Ģirts Vilks un citi. 

Lietišķās mākslas priekšmetu piedāvājumā jāizceļ plašā Iļģuciema stikla fabrikas trauku kolekcija – gan trauku komplekti, gan atsevišķi dažādās stikla apstrādes tehnikās tapuši trauki. Iļģuciema Stikla fabrikas produkcija šobrīd mākslas priekšmetu tirgū piedzīvo pacēlumu – šāda tendence ir vērojama pēdējā pusgada laikā. Šobrīd priekšmetu cenas vēl ir pieejamas, taču to skaits, ņemot vērā trauslo materiālu, tirgū nav liels. Fabrikas darbības aizsākumi ir datējami ar 1884. gadu, kad tika dibināta Jakoba Beka (Jacob Beck) stikla fabrika. Vēlāk, 30. gados tika nodibinātā A/S “Iļģeciema stikla fabrika”, 1940. gadā pārdēvēta par “Ciema stikla fabriku” un savu visplašāk pazīstamo nosaukumu “Iļģuciema stikla fabrika” ieguvusi pēc Otrā Pasaules kara. Galerijas pārstāvji secina – mainoties tendencēm interjera dizainā, ir audzis pieprasījums pēc šādiem interjera priekšmetiem un traukiem, jo tie atkal iederas mājokļa iekārtojumā.

Izsoles katalogs pieejams šeit.

Galerijā "Antonija" izcili Laimdota Mūrnieka darbi

Klasiskās mākslas galerijā "Antonija" (Brīvības ielā 157-2) arīdzan šonedēļ norisinās ikmēneša izsole, kas noslēgsies svētdien, 5. aprīlī no plkst. 19:00. 

Izsolē tiek piedāvāti arī vairāki Indriķa Zeberiņa zīmējumi, grafiķa Artūra Ņikita darbi un daudz kas cits. Izsoles katalogs pieejams šeit.

Īpaši jāizceļ četri glezniecības vecmeistara Laimdota Mūrnieka (1922-2011) darbi. 1968. gada "Modelis" ar sākumcenu 5500 eur.

Laimdots Mūrnieks (1922-2011). "Modelis". 1968. Audekls, eļļa, 118x65 cm.
Laimdots Mūrnieks (1922-2011). "Modelis". 1968. Audekls, eļļa, 118x65 cm. Foto: www.antonia.lv

Jāpiebilst, ka gandrīz visās izsolēs pie nosolītās cenas jāpieskaita klāt arī komisijas nauda, kas parasti ir 10-20%.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu