SPKC sāk sabiedrības informēšanas kampaņu par svarīgākajiem Covid-19 profilakses principiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Madis Veltman

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sācis sabiedrības informēšanas kampaņu "Mājas. Ziepes. Divi metri", lai informētu iedzīvotājus par koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 profilaksi un piesardzības principiem, lai izvairītos no infekcijas izplatīšanās,  informēja centra pārstāve Ilze Arāja.

Kā skaidro SPKC, Covid-19 infekciju izraisošais koronavīruss izplatās, tieši kontaktējoties ar inficētu personu, ar sīkiem pilieniem, kas rodas, inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot vai netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.

Tāpēc vadošie speciālisti iesaka palikt mājās, ja tas ir iespējams, strādāt attālināti un atturēties no publisku vietu apmeklēšanas vispār vai darīt to tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā, mazgāt rokas ar ziepēm un darīt to bieži, rūpīgi un vismaz 20 sekundes.

Īpaši svarīgi ir rokas mazgāt, atgriežoties mājās pēc sabiedrisku vietu apmeklēšanas, pēc šķaudīšanas un klepošanas, pēc kontakta ar slimniekiem vai viņu apkārtējo vidi, pēc tualetes apmeklēšanas, kā arī pirms ēšanas. Vienlaikus tiek ieteikts ieturēt divu metru distanci no citiem cilvēkiem, tāpat sociālo distancēšanos ievērot vienmēr tajos gadījumos, kad tomēr nākas doties ārpus mājas.

Šo vienkāršo piesardzības paņēmienu ievērošana un paradumu maiņa ir būtisks solis, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, uzsver speciālisti.

Kampaņas laikā tiek plānota informatīvo reklāmas materiālu izvietošana radio, televīzijā, interneta portālos un sociālajos tīklos, kā arī vides reklāmās.

SPKC informē, ka Covid-19 ir raksturīgas elpceļu slimību pazīmes - paaugstināta temperatūra, klepus, iekaisusi rīkle un apgrūtināta elpošana. Šīs pazīmes parasti ir vieglas un sākas pakāpeniski. Daži cilvēki inficējas, bet viņiem nerodas nekādas slimības pazīmes. Lielākā daļa cilvēku (apmēram 80%) no slimības atveseļojas bez īpašas ārstēšanas.

Apmēram vienam no sešiem cilvēkiem, kuri inficējas ar Covid-19, slimības gaita ir smaga, kas izpaužas ar smagiem elpošanas traucējumiem un drudzi. Gados vecākiem cilvēkiem un tiem, kam ir tādas veselības problēmas kā paaugstināts asinsspiediens, sirdsdarbības traucējumi vai cukura diabēts, ir paaugstināts risks smagai slimības norisei.

SPKC nodrošina iespēju iedzīvotājiem saņemt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem par Covid-19. Zvanot uz telefona numuru 67 387 661, SPKC speciālisti sniedz iedzīvotājiem atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar Covid-19, karantīnu, pašizolāciju, kā arī norāda, kur var meklēt vairāk informācijas par interesējošo tēmu.

Jau ziņots, ka Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināts vēl 35 cilvēkiem, bet kopumā ar to valstī saslimuši 493 cilvēki, liecina SPKC apkopotā informācija.

Iepriekšējā diennaktī veikti 1364 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, bet līdz šim kopumā Latvijā veikti 18 198 Covid-19 testi.

Stacionēts 31 Covid-19 pacients, tajā skaitā 28 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu