LNSO mūziķi no pašizolācijas sūta videosveicienu klausītājiem (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
LNSO mūziķi no pašizolācijas sūta videosveicienu klausītājiem
LNSO mūziķi no pašizolācijas sūta videosveicienu klausītājiem Foto: Ekrānuzņēmums

Patlaban kultūras dzīve Latvijā šķietami ir apstājusies, tomēr patiesībā tās aizkulises joprojām ir ļoti aktīvas. Darba procesu aktīvi turpina arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris – kaut gan kopīgas tikšanās šobrīd nav iespējamas, katrs mūziķis ikdienā pilnveido savas prasmes un mācās jaunos repertuāra skaņdarbus katrs savā mājvietā ar cerību, ka situācija drīz atrisināsies un visiem kopā atkal būs iespēja kāpt uz lielās skatuves. Tikmēr orķestris saviem klausītājiem sūta nelielu videosveicienu – fragmentu no Sergeja Prokofjeva baleta "Romeo un Džuljeta".

"Patlaban, kad ierastā pasaules gaita piedzīvo, šķiet, daudzkārtēju palēninājumu, arī mūziķi šīs negaidītās un krasās izmaiņas izjūt ļoti tieši - īpaši tie, kuru ikdiena vienmēr bijusi saistīta ar kopīgu mūzikas atskaņošanu, muzicēšanu kolektīvā. LNSO mūziķi, sekojot vairāku pasaules orķestru piemēram, sagatavojuši nelielu muzikālu sveicienu kā ieskatu pašizolētā kolektīvās muzicēšanas procesā. Lai rezultāts būtu maksimāli patiess, izvēlējāmies iet grūtāko ceļu – katrs šajā ierakstā redzamais un dzirdamais mūziķis savu skaņdarba partiju iespēlējis individuāli, nevis vizuāli marķējis uz jau esoša, labi apstrādāta audioieraksta. Mana pateicība katram, kurš piekrita iesaistīties šajā nelielajā avantūrā, un it īpaši aizkadrā palikušajam LNSO trompešu grupas līderim Jānim Porietim, kurš šo visu skaniski un vizuāli samontējis vienotā priekšnesumā. Cerēsim, ka šī dzīves noteiktā ģenerālpauze neieilgs un mēs atkal drīz tiksimies koncertos klātienē!" saka LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

LNSO video sveiciens, ko veidojis Jānis Porietis, LNSO trompešu grupas koncertmeistars un profesionāls fotogrāfs:

LNSO videosveicienā piedalās orķestra pirmā vijole Georgs Sarkisjans, kas savu ieraksta daļu veicis, atrodoties Vācijā, vijolnieki Aleksejs Bahirs un Arvīds Zvagulis, altists Pēteris Trasuns, čelliste Dace Zālīte-Zilberte, kontrabasists Oskars Bokanovs, flautisti Tommāzo Pratola un Ilze Urbāne, obojists Egils Upatnieks, klarnetisti Mārtiņš Circenis un Sigurds Lallo, fagotists Jānis Semjonovs, mežragu grupas mūziķi Māris Evelons, Miks Bankevics un Mikus Runka, sitaminstrumentālists Edgars Saksons un pianiste Līga Kārkliņa.

LNSO direktore Indra Lūkina atzīmē, ka gan mūziķi, gan orķestra vadība cer, ka drīz visa pasaule atgriezīsies ierastajā ikdienas ritmā, tomēr, ja būs nepieciešams, orķestris gatavs turpināt strādāt pie digitāliem projektiem: "9. martā LNSO sāka mēģināt koncertu "Mālera piektā un RIX", kuru Lielajā ģildē bija paredzēts atskaņot 13. martā. Dienu pirms koncerta jau bija skaidrs, ka valdība pieņems lēmumu par publisko pasākumu atcelšanu, un, tā kā koncerta programma bija gatava, LNSO izlēma to atskaņot LMT Straumē. Tas notika 13. martā – pirmajā izolācijas dienā. Koncertu viedierīcēs noskatījās vairāk nekā 20 tūkstošu cilvēku, un droši vien šis koncerts ieies LNSO vēsturē ar vislielāko klausītāju skaitu. Lai arī šī bija lieliska pieredze, ikvienam no mums pietrūkst klātienes tikšanās ar klausītājiem. Tādēļ pat virtuāla  saspēlē rada prieku! Ceram, ka tā iepriecinās arī jebkuru Latvijas iedzīvotāju! Patlaban mūziķi gatavo nākamo programmu partijas, vingrinās mājās vai arī individuāli Lielajā ģildē. Sekojam ziņām Latvijā un pasaulē, ceram, ka vīrusa izplatību iespējami drīz būs iespējams apturēt. Ja izolācijas periods būtiski ievilksies, esam gatavi turpināt strādāt pie digitāliem projektiem."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu