“FIZMIX Eksperiments” bijušais dalībnieks seko sapnim kļūt par zinātnieku

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva

AS “Latvenergo” organizētajam 8. un 9. klašu skolēnu erudīcijas konkursam “FIZMIX Eksperiments” šogad aprit 25 gadi. Jubilejas gadā atskatāmies uz konkursa pagātnes notikumiem un iepazīstam cilvēkus, kuri konkursā ir piedalījušies pēdējo desmit gadu laikā.

Edijam Kauranenam ir izdevies savu dzīvi cieši saistīt ar fiziku – gan kā maģistrantūras studentam, gan kā zinātniskajam asistentam Latvijas universitātes Ķīmiskās fizikas institūtā, gan kā dalībniekam Latvijas Universitātes Biznesa inkubatorā, gūstot ievērojamus panākumus ar projektu “Infinite Battery”.

Konkursā, kas tolaik bija pazīstams ar nosaukumu “eXperiments”, Edijs piedalījās kā 8.klases audzēknis kopā ar komandu ARRARAKSTA un skolotāju Edīti Vārnu no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. Edija bērnības sapņu profesija bija kļūt par zinātnieku, un izskatās, ka viņš nav nemaz tik tālu no šī sapņa īstenošanas.

Edija ikdiena paiet Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā, kur norit viņa lekcijas un darbs. Arī dienas izskaņas sanāk pavadīt kādā no universitātes bibliotēkām, papildus iepazīstot darba vajadzībām zinātnisko literatūru. Biznesa inkubatorā Edijs piedalās kopā ar komandu, kas sastāv vēl no diviem studentiem, lai kopā attīstītu risinājumu zemas jaudas elektroierīču darbināšanai, pielietojot cilvēka izstaroto siltumu. Komanda ar savu projektu guva lielu atsaucību, kā arī pirmo vietu un naudas balvu Biznesa inkubatora rīkotajā Demo dienā, tādējādi iekļūstot nākamajā inkubatora posmā.

Foto: No personīgā arhīva

Spilgtā atmiņā par konkursu palicis tas, ka konkursa laikā bija pirmā reize, kad skolā bija iespējams palikt līdz pilnīgai tumsai, kas radīja neparastas un aizraujošas sajūtas. Interesi padziļināja arī dažādie nestandarta uzdevumi, kas lika pašam patstāvīgi domāt. Konkursā “eXperiments” galvenais komandas dalībnieku uzdevums bija likt mikroviļņu krāsnī elektriskās spuldzītes un skatīties, vai tās iedegsies. Lielākā daļa gan diemžēl saplīsa, bet process bija ļoti aizraujošs. Komandai izdevās iekļūt pusfinālā kopā ar vēl piecām komandām no Zemgales. Papildus citiem ierastākiem uzdevumiem nācās pildīt arī radošāka tipa darbu – bija jānovada fizikas mācību stunda jaunākajām klasēm.

Piedalīšanos konkursā Edijs uztver kā piedzīvojumu, jo tā fināls tika filmēts un raidīts televīzijā. Tā arī esot bijusi kārtīga fizikas mācību stunda, jo nācās pielietot atjautību, veidot prasmes sastrādāties komandā, kā arī pieņemt lēmumu uz līdzenas vietas brīžos, kad radās domstarpības vai uzdevums nebija pietiekoši skaidrs. Lielisku pašsajūtu sagādāja arī spēja izrēķināt sarežģītākas pakāpes uzdevumus, kas veidoja kārtīgu sacensības garu ar citiem spēlētājiem.

Kopš piedalīšanās Edijs vairs neseko līdzi konkursa gaitām, toties interesējas par dažādiem jaunumiem fizikas nozarē visā pasaulē. Piemēram, kā Īlonam Maskam veicas ar raķešu startiem, kādi interesanti debess ķermeņi redzami naktīs un kādi ir jaunākie atklājumi un sasniegumi termoelektrisko materiālu jomā.

Mēs jautājām, vai Edijs ieteiktu pamēģināt piedalīties šādā konkursā. “Noteikti, jo tas ir piedzīvojums, forša pieredze kopā ar draugiem. Ir vērts kaut vai pamēģināt, jo skolotāji ir ļoti pretimnākoši, turklāt viņi paši ne vienmēr pirmie spēja izrēķināt visus uzdevumus,” saka Edijs. Konkursā gūtā pieredze ir palīdzējusi tālākajās gaitās un palīdzējusi saprast, cik grūta spēj būt fizika, bet tajā pašā laikā – cik forši un aizraujoši ir ar to nodarboties!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu