Pansionātā "Lauciene" novērsti trūkumi, kuru dēļ mira divas tā iemītnieces (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rokas. Ilustratīvs foto.
Rokas. Ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Talsu novada pansionātā "Lauciene", kur pērn pēc divu iemītnieču nāves tika konstatēti vairāki pārkāpumi, pēc direktora nomaiņas, pašvaldības un Labklājības ministrijas (LM) iesaistīšanās novērsti visi iepriekš konstatētie pārkāpumi, pavēstīja LM Metodiskās vadības un kontroles departamenta vecākā eksperte Dzintra Kandere.

Reaģējot uz divu pansionāta "Lauciene" iemītnieču nāvi, ministrija bija pieprasījusi Talsu novada pašvaldībai sniegt informāciju par pansionāta pakalpojumu kvalitāti. Ministrijas pārstāvji arī bija devušies vizītē uz pansionātu, lai tiktos ar tā darbiniekiem, kā rezultātā tika konstatēts, ka iestādē bija nepietiekama informācijas apmaiņa par klientu aktuālajām vajadzībām un slikti organizēta klientu prombūtnes reģistrēšanas sistēma.

Tā rezultātā 22.janvāra vēstulē ministrija informēja pansionāta vadību par nepieciešamajiem pasākumiem minēto nepilnību novēršanai, nosakot to ieviešanas termiņu līdz 16.martam.

Trīs dienas pirms termiņa beigām, 13.martā, ministrija saņēma informāciju par veiktajiem pasākumiem. Izvērtējot iesniegto informāciju un dokumentus, tika secināts, ka informācijas apmaiņa par klientu aktuālajām vajadzībām un klientu prombūtnes reģistrēšanu un uzraudzību tiek nodrošināta.

Vienlaikus situācijā iesaistījusies arī Talsu novada pašvaldība un tās sociālais dienests, kas uzrauga iestādes darba kvalitāti.

Jau ziņots, ka sākot ar 13.februāri pansionāta "Lauciene" direktora amatā atrodas Ilgonis Leišavnieks, kurš pagājušā gada pavasarī atkāpās no Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" direktora amata.

Attiecībā uz mirušajām iemītniecēm laikraksts "Latvijas Avīze" iepriekš vēstīja, ka pērn 21.jūnijā mirušai pansionāta iemītniecei kā nāves cēlonis noteikta neprecizēta smaga olbaltumu un enerģētiskā malnutrīcija, kas, kā secinājis laikraksts, "faktiski nozīmē nomiršanu badā".

Savukārt, kā informēja labklājības ministres padomniece Liesma Kalve, iepriekš konstatēts arī cits incidents - 21.aprīlī kāda pansionāta iemītniece esot devusies ikdienas pastaigā, bet vēlāk esot atrasta mirusi.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu