Krievijas opozīcijai bažas, ka Krievija mēģina slēpt patiesos Covid-19 datus (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Maskava, Covid-19.
Maskava, Covid-19. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

4731 inficēti. Miruši 43. Tāda ir oficiālā Covid-19 statistika Krievijā. Sarunās ar Nekā Personīga Krievijas opozicionāri datus sauc par melīgiem. 

“The Insider” galvenais redaktors: Pēc vīrusa krīzes Krieviju gaida revolūcija 

Policija un speciālie dienesti uzrauga un šonedēļ jau vairākkārt ar varu aizturējuši Aleksejam Navaļnijam pietuvinātu mediķu arodbiedrības līderi. Viņa ceļ trauksmi, ka Kremlis slēpj informāciju. Turklāt medicīnas darbinieki no visiem valsts reģioniem ir ārkārtīgi slikti sagatavoti cīņai ar infekciju.

Anastasija Vasiļjeva, Krievijas ārstu arodbiedrības “Ārstu alianse” priekšsēdētāja: - Es esmu arodbiedrības “Ārstu alianse” priekšsēdētāja. Mēs šodien speciāli atbraucām no Maskavas. 

Anastasija Vasiļjeva. Bijusi ārstējošā ārste opozicionāram Aleksejam Navaļnijam, kad pagājušā gada vasarā viņš saindējās. Vai tika saindēts ar nezināmas izcelsmes vielu. Vasiļjeva vada arī arodbiedrību “Ārstu alianse”. Apbraukā Krievijas reģionus, tiekas ar mediķiem un savā Youtube kanālā stāsta, cik ļoti sliktā stāvoklī ir slimnīcas un poliklīnikas. Ar kādu novecojušu aprīkojumu strādā mediķi. Kā pacientiem reģionu slimnīcās jāguļ uz matračiem, ko ārstniecības iestādes saņēmušas no cietumiem.

- Lūk, mūsu matrači. Kas ir FKU? Federālā kolonija… Tiešām labošanas darbu kolonija. Matrači no labošanas darbu kolonijas. Neticami! Un, lūk, otrā pusē traipi. 

Tāpat kā Navaļnijs, Vasiļjeva ļoti ātri nonāca varas iestāžu redzeslokā. Pēdējās nedēļās jo īpaši. Arodbiedrības vadītāja vaino iestādes patieso ar vīrusu saslimušo un no tā mirušo skaita slēpšanā.

To apliecina daudzi mediķi reģionos. Turklāt medicīnas personāls netiek nodrošināts ar atbilstošiem individuālās aizsardzības līdzekļiem. To deficīts apdraud mediķus, viņu ģimenes un pacientus.

Mārcis Balodis, Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks: - Ir vērts pieminēt, ka Krievija pastiprina kontroli pār informācijas apriti, īpaši pastiprinot soļus par nepatiesas informācijas izplatīšanu. Kas, protams… Nepatiesa informācija šajā gadījumā ir jēdziens, ko var piemērot, kā nepieciešams. Ir vērts ņemt vērā, ka notiek vēršanās pret cilvēkiem, kuri pauž informāciju, kas nesakrīt ar oficiālo, piemēram, ārstu arodbiedrības “Ārstu alianses” vadītāju. Kura ir tikusi izsaukta uz izmeklēšanas komisiju sniegt paskaidrojumus un nesen tika aizturēta. Un, iespējams, pret viņu tika lietota vardarbība. To var interpretēt kā mēģinājumu ne tikai apklusināt kritiķus, bet arī nosūtīt brīdinājumu visiem, kuri varētu un gribētu paust patieso situāciju.  

Piektdien arodbiedrības “Ārstu alianse” līderi kopā ar ārvalstu žurnālistu grupu uz šosejas jau atkal apturēja drošības dienesti. Viņai tiek pārmesta pašizolācijas neievērošana.

Arodbiedrības aktīviste tika aizvesta uz policijas iecirkni, kur vairāku drošībnieku ielenkumā ar varu nogādāta iekštelpās protokola sastādīšanai.  

Četru auto kolonnu apturēja, lai vēlreiz atgādinātu par to, ka vajag sēdēt mājās. Bet dokumentu pārbaudes laikā atklājās, ka Vasiļjeva to vienkārši nav paņēmusi līdzi. Un vēl jāsarīko skandāls pie policijas iecirkņa, kur ceļotājus lūdz ierasties, lai sastādītu protokolu. 

Anastasija Vasiļjeva, Krievijas ārstu arodbiedrības “Ārstu alianse” priekšsēdētāja: - Šodien tika piemērots spēks pret sievieti, ārsti, mediķu arodbiedrības līderi, kura dara visu, lai palīdzētu ārstiem un jums. 

Māris Riekstiņš, Latvijas Republikas vēstnieks Krievijā: - Neapšaubāmi ir redzēti un piefiksēti, īpaši sociālo tīklu vidē, viedokļi, ko pauž atsevišķi ārsti un ārstu organizācijas, ka nepietiek aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu. Tas ir redzams. 

Uģis Lībietis, Latvijas Radio ziņu dienesta korespondents un raidījuma “Diplomātiskās pusdienas” autors: - Putins mazgā rokas nevainībā, jo, ja paskatās, tad atbildība par krīzes pārvarēšanu ir uzlikta uz reģioniem. Uz gubernatoriem. Un tas nozīmē to, ka… Tikko arī "Eho Moskvi" bija raksts par to, ka tajā brīdī, kad būtu vajadzīga tā valsts centrālā roka, kas savāc visus kopā, rūpējas par to, lai tiktu vienlīdz veiksmīgi pārvarēta ekonomiskā krīze, lai tiktu galā ar pašu slimības apkarošanu, - tajā brīdī atbildība no Kremļa tiek skaisti aizvirzīta uz malām. Ka Putins faktiski pašlaik nav par to atbildīgs. Kas iznāks diezgan drīz laukā, ka reģioniem nav līdzekļu un iespēju tikt galā ar medicīnas lietām.

Krievijas reģionos jau sākusies gubernatoru bēgšana

 Ceturtdien no amata atkāpās Arhangeļskas apgabala, Ņencu autonomā apvidus un Komi Republikas vadītāji. Piektdien viņiem sekoja Kamčatkas novada gubernators. 

Mārcis Balodis, Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks: - Krievijā šobrīd valda absolūta neizlēmība un mēģinājums izvairīties no atbildības uzņemšanās.

Pēdējos 20 gadus Krievijas sabiedrībai ir skaidrots, ka Putina nedemokrātiskais režīms ir atslēga uz Krievijas panākumiem un stabilitāti. Taču šobrīd īstā krīzes situācijā Putins ir distancējies no uzmanības centra

un tajā pašā laikā mēģina aktīvi deleģēt atbildību, tajā skaitā zibensnovedēju funkciju gan valdībai, gan reģionu gubernatoriem. Tādā veidā demonstrējot, ka viņš absolūti nevēlas uzņemties atbildību, un savukārt pārējie, kuriem tiek uzlikta, arī nesteidzas uzņemties atbildību. 

Otrkārt - Krievijas veselības aprūpes sistēma ir nodemonstrējusi absolūtu nespēju tikt galā ar šo situāciju, trūkst aprīkojuma. Tai skaitā elementāru aizsardzības līdzekļu. Un pastāv bažas, ka tuvākajā laikā var sākties mediķu deficīts. Jo daļa mediķu ir spiesti iet izolācijā. Bet citi mediķi atsakās strādāt, jo trūkst aizsardzības līdzekļu. 

Valsts joprojām nav bijusi spējīga nākt klajā ar ekonomikas atbalsta plānu

 Jo šobrīd šo dīkstāves režīmu iznes bizness, un jo īpaši mazie un vidējie uzņēmēji nav spējīgi izdzīvot šādā režīmā ilgstoši. 

Koronavīrusa krīze un tam sekojošā ekonomikas apstāšanās plus dramatiskais naftas cenu lidojums lejup, cilvēku pieaugošā nabadzība un neapmierinātība ar Putina konstitūcijas reformu. Šī kombinācija būs tikpat eksplozīva kā Molotova kokteilis.

To sarunā ar "Nekā personīga" prognozē viens no aktīviem Putina opozicionāriem, interneta izdevuma “The Insaider” galvenais redaktors Romans Dobrohotovs. Viņaprāt, kad cilvēki drīkstēs iziet ielās, Krieviju var piemeklēt vēl nepieredzēts protestu vilnis. 

Romans Dobrohotovs, izdevuma “The Insider” galvenais redaktors: - Nestabilitātes un nemiera periods un, iespējams, pat revolūcija, kas mūs gaida tuvāko gadu laikā, skars visus. Ja runājam par varas maiņas reāliem scenārijiem, tad tas ir kaut kas līdzīgs Eiromaidanam. Tas ir, kad simtiem tūkstoši cilvēku iziet ielās un neiet prom. Tas ir vienīgais scenārijs, kad Putins var varu zaudēt. Jo kādā brīdī daļa no valsts elites var pāriet iedzīvotāju pusē. Tas ir vienīgais scenārijs. Bet ir jāsaprot, ka manieres ir krietni stingrākas nekā Ukrainā, kur nogalināja 100 cilvēkus. Krievijā var būt krietni agresīvāka varas iestāžu rīcība. Tieši tas šobrīd attur cilvēkus. Paskatīsimies. Tas, ka protestos būs nevis desmitiem tūkstošu, bet simtiem tūkstošu, tas jau šobrīd ir redzams. 

Romans Dobrohotovs jau pēdējos 10 gadus Krievijā cīnās pret pastāvošo režīmu. Pagājušajā gadā viņš ar vēl diviem pētniekiem ieguva Eiropas preses balvu par analītiskās žurnālistikas darbu, izmeklējot Solsberi indēšanas lietu. Krievijas opozicionārs stāsta, ka pats un vairāki viņa paziņas dzīvo pašizolācijā. Arī pētnieks un publicists Dmitrijs Oreškins apliecina - Krievijā valda neziņa par to, kāds ir patiesais saslimušo skaits.

Dmitrijs Oreškins, politikas pētnieks un publicists (intervija ierakstīta 2.aprīlī): - Netālu no vietas, kur es dzīvoju Jaunajā Maskavā, atrodas centrs “Komunarka”. Tas ir dzīvojamais rajons. Tur ir slimnīca, kur Putins gāja. Un tur galvenais ārsts Deniss Procenko sev atklāja koronavīrusu. Viņš to “saķēra” no kāda pacienta.

Šorīt pa radio teica, ka tur ir 300 saslimušo ar plaušu karsoni (???). Un no tiem 153 inficēti ar koronavīrusu. Tātad par pusotru simtu nav skaidrs. Iespējams, no viņiem paņēma analīzes, bet tās veic lēni un ilgi. Nav vēl skaidrs - ir vīruss vai nav. Tā ir īpaša pulmonoloģijas slimnīca.

Iespējams, slimnīcā ir desmitiem cilvēku ar aizdomām par inficēšanos ar koronavīrusu. Cik godīgi un kvalitatīvi viņus saskaitīja, es spriest netaisos. Bet no manas pieredzes, vēlēšanu komisijās skaitot balsis, es saprotu, ka nomalēs cilvēki cenšas  liecības noklusēt. Lai priekšniecība nepaņem aiz čupra. Vispār mazāk problēmu. Liekas problēmas negrib, tāpēc noklusē. Un falsificēt cenšas nevis centrā, bet nomalēs. 

Romans Dobrohotovs, izdevuma “The Insider” galvenais redaktors: - Tendences paātrinās. Situācija, kāda ir Francijā, Spānijā, mūs gaida pēc vairākām nedēļām. Kad skaits sasniegs tūkstošus. Un paredzēt to ir īpaši grūti, jo testus veic ļoti maz, situāciju redzam tikai pēc smagi slimajiem. Iespējams, saslimušo jau tagad ir vairāki tūkstoši. Un mēs varam par to vienkārši nezināt. 

Nenotiek sabiedrības un varas sadarbība, ko redzam citās valstīs, piemēram, Šveicē. Kā valstis pateica - pašizolēties, tā arī viņi uzreiz izolējās. Liels skaits cilvēku pārkāpj šo pašizolācijas kārtību. Turpina tikties ar citiem cilvēkiem, iet cept šašlikus.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu