Kazāks: Vīrusa apkarošanas dēļ kritums Latvijas ekonomikā ik mēnesi ir 2-3 procentpunkti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Covid-19 apkarošanai ieviesto pasākumu dēļ kritums Latvijas ekonomikā ik mēnesi ir 2-3 procentpunkti, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Galvenais nezināmais ir, kad izdosies šo vīrusu apturēt, un ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Pašreizējie dati liecina, ka viens mēnesis ekonomikai maksā apmēram 2-3 procentpunktus," teica Kazāks.

Viņš arī atzīmēja, ka šobrīd Latvijas Banka prognozē, ka Latvijas ekonomika 2020.gadā samazināsies par 6,5%, taču, vīrusa apturēšanas procesam ievelkoties, kritums ekonomikā varētu būt arī lielāks. "Tas, cik ilgi ievilksies vīrusa apturēšana un kas tiks darīts, lai negatīvo ietekmi mazinātu, galu galā arī noteiks ietekmi uz ekonomiku," pauda Kazāks.

Tāpat Latvijas Bankas prezidents uzsvēra: lai arī ieviestie pasākumi Covid-19 ierobežošanai ir ļoti sāpīgi Latvijas ekonomikai, tie ir jāīsteno. "Viennozīmīgi ekonomikai tas ir sāpīgi, bet pašreizējā brīdī izvēles nav - cilvēku dzīvības ir krietni, krietni svarīgākas," sacīja Kazāks.

Viņš arī atzīmēja, ka šī ir bezprecedenta krīze, tāpēc arī tiek reaģēts ar bezprecedenta pasākumiem.

Vienlaikus Kazāks norādīja, ka salīdzinājumā ar daudzām citām valstīm Latvijas spēja pārvarēt šo krīzi ir lielāka.

Pēc viņa minētā, valdības līdzšinējā rīcība bijusi pareiza, tostarp lēmumi tiek pieņemti krietni ātrāk nekā citur, kā arī valdības parāda apmērs ļauj aizņemties naudu ekonomikas atbalstam. "Šis nav laiks, kad konsolidēt. Šis ir laiks, kad atbalstīt, bet, protams, jātērē pārdomāti," teica Latvijas Bankas prezidents, uzsverot, ka šobrīd galvenais uzdevums ir saglabāt Latvijas ekonomikas jaudu.

Tāpat viņš minēja, ka šādu krīžu pārvarēšanā ir ļoti svarīga solidaritāte, tāpēc sabiedrībā ir jāveidojas izpratnei, ka ēnu ekonomika pēc būtības ir dzīvošana uz citu rēķina. "Šobrīd ir jāpalīdz visiem Latvijas iedzīvotājiem, bet, raugoties nākotnē, tas ir labs iemesls saprast, ka ēnu ekonomikas samazināšana ir ļoti svarīga lieta," pauda Kazāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu