Rinkēvičs: Humānā krīze Sīrijas Idlibas provincē var radīt lielu izaicinājumu visiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Humānā krīze Sīrijas Idlibas provincē var radīt lielu izaicinājumu visiem, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Iespējamā bēgļu plūsma kopā ar varbūtējo jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojumu var radīt lielu izaicinājumu visiem, viņš teica.

"Nemānīsim sevi, lai arī Covid-19 pandēmija ir pārņēmusi visu prātus, ārpusē nekas nav mainījies. Problēmas ir tās pašas un citviet tās var saasināties pandēmijas dēļ," jautāts par politiskajiem procesiem, kas palikuši Covid-19 krīzes ēnā, sacīja ministrs.

Rinkēvičs pieļāva, ka no sabiedrības apziņas un preses slejām, iespējams, ir pazudusi situācija Sīrijā. "Vēl februārī mēs daudz runājām par migrācijas spiedienu uz Eiropas Savienības (ES) ārējām robežām, par situāciju Lībijā. Tāpat nekur nav pazudis jautājums par situāciju Ukrainas austrumos un Venecuēlā," norādīja ārlietu ministrs.

Viņš pastāstīja, ka pagājušās nedēļās NATO ārlietu ministru un ES Ārlietu padomes sanāksmes videokonferencēs atkal sākts par šiem jautājumiem diskutēt un meklēt ES ietvaros nepieciešamo politisko instrumentāriju, kas ļautu šādas problēmas risināt.

NATO sanāksmē ārlietu ministri bija vienisprātis, ka, lai arī visi ir ļoti koncentrējušies uz Covid-19 ierobežošanu, nedrīkst nevienu brīdi atslābt un ignorēt citviet notiekošo.

"Kā mums izdosies šo salāgot, tas jau ir cits jautājums," norādīja Rinkēvičs, piebilstot, ka daudzu ārlietu ministru dienaskārtībā ir repatriācijas jautājumi.

Kā ziņots, marta sākumā Vācija piedāvāja ANO papildus 100 miljonus eiro palīdzības sniegšanai bēgļiem Idlibas provincē, lai piegādātu palīdzību miljonam cilvēku, kas karadarbības dēļ bijuši spiesti pārvietoties.

Situācija Sīrijā saasinājās pēc tam, kad Ankara pēc vairāk nekā 50 Turcijas karavīru nogalināšanas Ildibas provincē sāka ofensīvu pret Sīrijas armijas spēkiem, kurus atbalsta Krievija. Sīrijas armijas spēku uzbrukuma dēļ Idlibā nācies pārvietoties aptuveni miljonam cilvēku.

Cenšoties nepieļaut situācijas tālāku saasināšanos, Krievijas un Turcijas prezidenti Vladimirs Putins un Redžeps Tajips Erdoans 5.martā vienojās par pamieru Idlibas provincē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu