Diena par intensīvās aprūpes nodaļu pārveidotajā bibliotēkā Spānijā (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Felipe Dana / AP

Spānijā, kur piedzīvots viens no smagākajiem Covid-19 uzliesmojumiem pasaulē, universitātes slimnīcas bibliotēka pārveidota par intensīvās aprūpes nodaļu. Aģentūras AP fotogrāfijas ļauj ieskatīties mediķu darba aizkulisēs.

Uz laiku iekārtotā intensīvās aprūpes nodaļa nepavisam vairs neatgādina bibliotēku - grāmatu plaukti no tās izvākti, vietā nākušas gultas un plaušu ventilācijas aparāti. Aizsarglīdzekļu trūkuma dēļ mediķiem nākas improvizēt ar aizsargtērpiem, ārstējot pacientus ar koronavīrusa izraisītu pneimoniju.

Germana Triasa i Puhola Universitātes slimnīcas bibliotēkā Badalonā, netālu no Barselonas, pietiek vietas līdz 20 gultām, kurās tiek ārstēti pacienti ar smagiem slimības simptomiem. Slimnīcas pastāvīgo intensīvās aprūpes nodaļu un citas telpas pārpludinājuši Covid-19 slimnieki.

Foto: Felipe Dana / AP

Spānijā trūkst augumu pilnībā nosedzošu aizsargtērpu, tāpēc ārsti un medmāsas iztiek, kā var, - vairākkārt lieto sejas maskas, kas paredzētas tikai vienai izmantošanas reizei, ķirurģiskajiem halātiem virsū velk polietilēna priekšautus un dienas laikā nomaina milzīgu daudzumu lateksa cimdu.

Daudzas stundas ilgajās maiņās viņi aprūpē pacientus citu pēc cita. Āda zem daudzajām kārtām svīst, maskas un brilles pēc darba dienas viņu sejās atstājušas nospiedumus.

Milzīgajā aizņemtībā žurnālistu klātbūtnei neviens nepievērš uzmanību, raksta AP korespondenti. Mediķi koncentrējas uz pašu svarīgāko: seko pacientu veselības stāvoklim, ievada zāles, piekārto vadus un caurules, ar ko slimnieki pievienoti aparātiem. Lielākā daļa no viņiem tiek mākslīgi elpināti ar plaušu ventilatoriem. Apmēram puse apgriezta uz vēdera, lai mazinātu spiedienu uz plaušām un atvieglotu elpošanu. Medmāsas saka - tā neesot pārāk cerīga zīme.

Foto: Felipe Dana / AP

Spānija saslimšanas gadījumu skaita ziņā izrāvusies priekšā Itālijai - tādu ir ap 125 000. Miruši gandrīz 12 000 cilvēku, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati. Taču pēdējās četras dienas jauno nāves gadījumu skaits samazinās.

Pārveidotajā slimnīcas bibliotēkā ievietotajiem pacientiem, visticamāk, slimnīcā nāksies pavadīt vēl vairākas nedēļas. Cīņa par dzīvību noritēs vientulībā, jo saslimušos nedrīkst apciemot tuvinieki.

Beidzoties maiņai, medmāsas dodas prom pa speciālu izeju un pa vienai atbrīvojas no visām aizsargkārtām. Brilles tiek mestas vienā urnā, halāts citā. Ārējās kārtas - priekšauts un cimdi - nonāk atkritumos.

Dienas beigās pametot slimnīcu, mediķi uz brīdi jūtas atviegloti. Bet drīz sāk urdīt cita doma: vai viņi vīrusu neaiznesīs mājās?

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu