Lietuvas izlūkdienesta vadītājs: Neapmierinātība ar karantīnas pasākumiem valstī varētu tikt eskalēta no ārienes (5)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Varbūtēja Lietuvas sabiedrības neapmierinātība ar Covid-19 dēļ noteiktajiem karantīnas pasākumiem varētu tikt eskalēta no ārienes, pirmdien brīdinājis Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis.

Viņš norādījis, ka VSD novēro "nelietuviskas izcelsmes dezinformācijas izplatīšanos", bet vienlaikus vērojamas "arī dažādas izpausmes [valsts] iekšienē, pārtverot noteiktu naratīvu un cenšoties radīt pilsoņu galvās zināmu sajukumu vai izplatot zināmu dezinformāciju".

"Nedrīkst aizmirst iekšējo noskaņojumu, nedrīkst palaist garām neievērotu to lūzuma punktu, kad pagarināta karantīna vai konkrēti pasākumi var izraisīt zināmu neapmierinātību," VSD vadītājs sacījis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas deputātiem, kas pirmdien attālināti vērtēja prezidenta Gitana Nausēdas izvirzīto Jaunišķa kandidatūru otrajam amata pilnvaru termiņam.

Pēc Jaunišķa teiktā, pastāv iespēja, ka neapmierinātību pašreizējā situācijā "mākslīgi eskalē darbības no ārienes". Viņš nav minējis konkrētas valstis, bet komitejas sēdē diskutēts par Krievijas un Ķīnas radītajiem apdraudējumiem.

"Mēs sekojam šai informācijai, departaments strādā," uzsvēris izlūkdienesta vadītājs.

Viņš norādījis, ka kopumā VSD novēro pret Lietuvu vērstu ārvalstu izlūkdienestu informācijas operāciju aktivizēšanos. Elektroniskajā telpā saskatāmi centieni dezinformēt Lietuvas sabiedrību un sēt paniku un neuzticēšanos eiroatlantiskajai telpai un valsts institūcijām.

Jaunišķis arī nosaucis par apkaunojošu situāciju, ka medicīniskos aizsarglīdzekļus rietumvalstīm piegādā Krievijas kompānija, kas iekļauta ASV sankciju sarakstā.

"Tā patiešām ir ciniska rīcība, it kā cenšoties parādīt - sak, jums tik un tā nebūs kur likties," viņš spriedis.

VSD vadītājs arī prognozējis, ka koronavīrusa epidēmija acīmredzot koriģēs visu valstu izlūkdienestu darba kārtību un tiks pastiprināta "medicīniskā izlūkošana", jo tāda rakstura apdraudējumiem līdz šim netika veltīta īpaša uzmanība, vairāk pievēršoties terorisma un ekstrēmisma draudiem.

Jaunišķa kandidatūru otrajam pilnvaru termiņam pirmdien atbalstīja visi Seima komitejas deputāti, izņemot tās bijušo priekšsēdētāju Vītautu Baku, kurš kritizējis VSD darbību pērn notikušās prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, kam nesen tika pievērsta pastiprināta uzmanība saistībā informāciju, ka trauksmes cēlējs - augsts Lietuvas izlūkdienesta darbinieks, kura vārds netiek izpausts, - informējis Seimu un tiesībsargājošās institūcijas, ka VSD 2018. un 2019.gadā, iespējams, nelikumīgi vācis informāciju par toreizējo prezidenta amata pretendentu Nausēdas un Vīgauda Ušacka aprindu cilvēkiem.

Komiteja, kas pārbaudījusi trauksmes cēlēja sniegto informāciju, marta nogalē atzina, ka izlūkdienests minētajā gadījumā rīkojies likumīgi, taču aicināja turpmāk atteikties no mutiskiem rīkojumiem par noteiktu personu pārbaudīšanu.

Parlaments otrdien gatavojas balsot par Jaunišķa kandidatūru.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu