Dīkstāves pabalstu saņēmējiem par katru bērnu vai apgādībā esošu personu - papildu 50 eiro (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča
Labklājības ministre Ramona Petraviča Foto: Valsts kanceleja

Valdošajā koalīcijā ir panākta konceptuāla vienošanās koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības laikā krīzes un dīkstāves pabalstu saņēmējiem piešķirt papildu 50 eiro par katru bērnu, par pirmdienas sadarbības sanāksmes sēdē lemto informēja labklājības ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš.

Pabalstiem būs nepieciešams apmēram viens miljons eiro trīs mēnešu laikā, šodien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes norādīja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV). Politiķe skaidroja, ka palīdzība varētu būt nepieciešama 18 000 ģimeņu, tajā skaitā ap 7000 bērnu, kas var nonākt krīzes situācijās.

Politiķu panāktā vienošanās paredz, - ja ģimenei (vai personai), tajā skaitā audžuģimenei un aizbildnim, kam aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam un kurai ir tiesības uz pašvaldības krīzes pabalstu, pašvaldība varēs palielināt šī pabalsta apmēru par 50 eiro katram bērnam. Plānots, ka šīs izmaksas pašvaldībai 100% apmērā kompensēs valsts.

Petraviča piebilda, ka pašvaldības vislabāk var izvērtēt, kurām ģimenēm ir nepieciešamība pēc šī atbalsta. Ministre solīja, ka pašvaldības neprasīs, lai iedzīvotājs "pārdod dzīvokli" atbalsta saņemšanai. Tie, kas saņem dīkstāves pabalstu un atbildīs kritērijiem, šos papildu 50 eiro saņems no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras.

Vienlaikus panākta konceptuāla vienošanās arī par papildu atbalstu dīkstāves pabalstu saņēmējiem. Arī viņi par katru bērnu varēs papildus saņemt 50 eiro. Eksperti turpina darbu, lai sagatavotu priekšlikumus, kā vislabāk šo līdzekļu izmaksu nodrošināt.

Tomēr lēmums par atbalstu ģimenēm ar bērniem vēl jāpieņem valdībai un jāapstiprina Saeimai.

Petraviča uzsver, ka pēc garām diskusijām izdevies vienoties, ka ģimenēm ar atvasēm turpmākajos mēnešos var klāties visgrūtāk. "Šodien panāktā vienošanās ir turpinājums jau pieņemtajiem lēmumiem, lai šajā ārkārtas situācijā palīdzētu visneaizsargātākajiem cilvēkiem. Arī turpmāk darīsim visu iespējamo, lai neviens nepaliktu bez iztikas līdzekļiem," pauda ministre.

Savukārt apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) uzskata, ka atbalsts iecerei panākts pēc tās iniciatīvas. Partija uzstājusi uz izmaiņām, jo pagājušajā nedēļā izskanēja, ka dīkstāves pabalsts, kas tiek aprēķināts visiem vienādi - neatkarīgi no apgādājamo skaita, nav taisnīgs.

Apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars atzinīgi vērtē to, ka krīzes laika atbalsta pasākumu izveidē tiek ņemts vērā apgādībā esošo bērnu skaits. "Varu paust gandarījumu, ka šobrīd tā ir kļuvusi par visas valdības kopēju pozīciju," sacīja Dzintars.

Apvienība prognozē, ka valdības Sadarbības sanāksmes sēdē panāktā vienošanās valdībā tiks apstiprināta jau šonedēļ.

Kā ziņots, iepriekš bija noteikts, ka dīkstāves pabalsts visiem būs vienāds - 75% apmērā no vidējās bruto algas, bet ne vairāk kā 700 eiro par kalendāro mēnesi.

Tikmēr līdz 5.aprīlim Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izmaksājis dīkstāves pabalstus 1048 uzņēmumu 5516 darbiniekiem kopumā 1 327 354 eiro apmērā.

Pirmajās dienās, kopš uzņēmumi var pieteikt savu darbiniekus dīkstāves pabalstam, līdz 2.aprīlim, vidējais izmaksātā pabalsta apmērs vienam cilvēkam bija 251 eiro. Maksimālo pabalsta apmēru, 700 eiro, bija saņēmuši 62 darba ņēmēji; 1692 darba ņēmējiem izmaksātais pabalsts nepārsniedza minimālo algu jeb 430 eiro, bet 25 cilvēki saņēmuši pabalstu, kas mazāks par 20 eiro.

Tāpat arī kopš svētdienas spēkā stājušās izmaiņas, kas paredz, ka, ja personas bērns, par kuru saņem vecāku pabalstu, ārkārtējās situācijas laikā sasniedz vecumu, kad tiek pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa, tad persona turpina saņemt vecāku pabalstu līdz ārkārtējās situācijas beigām, kā arī vienu mēnesi pēc tam.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu