Valmieras teātra direktore: Jāsaprot, kas psiholoģiski pēc tam notiks ar cilvēkiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena pauž bažas par cilvēku gatavību apmeklēt publiskus pasākumus pēc ārkārtējās situācijas.

Kā sacīja Ašeradena, viņa cer, ka cilvēki būs ļoti noilgojušies pēc mākslas baudīšanas un enerģijas apmaiņas klātienē, ko dod kultūras pasākums. Tomēr lielākās bažas viņai rada psiholoģiskais faktors, vai cilvēkiem pēc ārkārtējās situācijas beigām nebūs bail atrasties kopā vienā zālē vai nelielā attālumā vienam no otra. Iespējams, šo problēmu varētu palīdzēt risināt sejas maskas, pieļāva Ašeradena.

"Tad, kad jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatība būs kaut kādā mērā apturēta, jāsaprot, kas psiholoģiski notiks ar cilvēkiem,"

sacīja Valmieras drāmas teātra direktore.

Viņa pastāstīja, ka patlaban teātrī strādā tikai daļa administrācijas un tehniskie darbinieki, kuri gatavo dekorācijas telpās, kur ir iespējams nodrošināt divu metru distanci vienam no otra.

Ašeradena norādīja, ka arī Valmieras drāmas teātris gaida valdības lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu un tās ilgumu, lai saprastu, kā tālāk organizēt darbu.

"Skaidrs, ka ārkārtējo situāciju valstī pagarinās, bet nav zināms, cik ilgi. Lēmumu par piedāvājumu aktieriem doties atvaļinājumā mēs pieņemsim brīdī, kad valdība nāks klajā ar savu paziņojumu," sacīja teātra direktore.

Tāpat patlaban nav skaidrs, kad teātris varēs atsākt sezonu. Šonedēļ attālinātā režīmā sāksies mēģinājumi monoizrādei, ko iestudē režisore Inese Mičule kopā ar aktieri Mārtiņu Meieru. Ašeradena sacīja, ka pēc laika mēģinājumi notiks arī klātienē, jo šajā gadījumā gan režisorei, gan aktierim ir iespējams nodrošināt nepieciešamos drošības pasākumus. Teātris strādā arī pie digitālā satura, ko varētu piedāvāt skatītājiem.

Jautāta par Valmieras drāmas teātra nākotnes plāniem, direktore sacīja, ka grūti kaut ko prognozēt, jo nav zināms, "kāda situācija būs rīt vai parīt".

"Tāpēc iekšēji mums ir vairākas plānu versijas un, līdzko būs iespējams, atsāksim mēģinājumus izrādēm ar mazu cilvēku sastāvu,"

paskaidroja teātra direktore.

Ašeradena pieļauj, ka apmēram 40 martā un aprīlī plānotās izrādes būs jāpārceļ uz rudeni, kaut gan sākumā teātris tās bija plānojis rādīt maijā un jūnijā. Iespējams, nāksies pārplānot arī maijā plānotās viesizrādes Rīgā, uz kurām biļetes jau ir izpārdotas. Aprīlī teātrī vajadzēja notikt pirmizrādei, kurai dekorācijas jau ir sagatavotas.

Runājot par finansiālo pusi, teātra direktore sacīja, ka teātris saņem valsts dotāciju. Tas pašreizējā situācijā ļauj pasargāt darbiniekus, jo pamatalga būs. Tāpat nav zināms, cik daudz līdzekļu prasīs nākamās sezonas iestudējumi. Ašeradena neizslēdz iespēju, ka kādā brīdī teātri lūgs Kultūras ministrijai palīdzību, tomēr viņa pauda izpratni, ka tā pašreiz nav ministrijas prioritāte.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu