Žurnālista Kucjaka un viņa draudzenes slepkavam piespriež 23 gadu cietumsodu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Žurnālista Jana Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas piemiņa.
Žurnālista Jana Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas piemiņa. Foto: Roman Hanc / AP

Slovākijas tiesa pirmdien piespriedusi 23 gadu cietumsodu bijušajam karavīram Miroslavam Marčekam par pētnieciskā žurnālista Jana Kucjaka un viņa draudzenes Martinas Kušnirovas nogalināšanu.

Marčekam tas bijis pasūtījuma darbs, par kuru viņš saņēmis 70 000 eiro.

Kucjaka un Kušnirovas līķi ar šautām brūcēm tika atrasti 2018.gada 25.februārī pāra mājā Veļka Mačā Bratislavas austrumu pievārtē. Viņi tika nogalināti 2018.gada 21.februārī.

Viņu slepkavības lietā tiesas priekšā saukti vēl trīs cilvēki, tostarp uzņēmējs Marjans Kočners, kurš, kā tiek uzskatīts, pasūtīja slepkavības.

Visi trīs apsūdzētie tiesā nolieguši vainu. Notiesāšanas gadījuma viņiem draud cietumsods no 25 gadiem līdz mūža ieslodzījumam.

Kad tiesa paziņos spriedumus, nav zināms.

Piektais apsūdzētais panāca vienošanos ar prokuratūru par samazinātu sodu apmaiņā pret sadarbību. Decembrī viņam tika piespriesti 15 gadi cietumā.

Prokuratūra noskaidrojusi, ka Kočners draudējis žurnālistam pēc tam, kad viņš publicējis rakstu par viņa biznesa darījumiem. Pēc tam Kočners samaksājis Marčekam 70 000 eiro par žurnālista slepkavību.

Kucjaks pētīja itāļu mafijas darbību Slovākijā un tās sakarus ar Slovākijas vadošajiem politiķiem, kā arī krāpšanu, kurā iesaistīti uzņēmēji, kuriem ir sakari ar politisko eliti.

Kucjaka raksts, kas tika publicēts jau pēc viņa nāves un atspoguļoja saistību starp itāļu mafiju un Slovākijas valdības darbiniekiem, izraisīja valstī masu protestus pret korupciju un Eiropas Savienības (ES) līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu. Rezultātā no amata atkāpās ilggadējais Slovākijas premjerministrs Robert Fico.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu