Levits aicina nešķirot dīkstāves pabalsta saņēmējus pēc nodokļu parāda (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Izvērtējot uzņēmuma kvalificēšanos dīkstāves pabalstam, Valsts prezidents Egils Levits aicina nešķirot tos pēc nodokļu parādiem.

Ja uzņēmums kvalificējas dīkstāves pabalstam, to izmaksā darba ņēmējiem. Kā intervijā Latvijas Televīzijas radījumā "Rīta panorāma" sacīja Levits, tas, vai darba devējs ir nomaksājis nodokļus vai nav, nav darba ņēmēja kļūda. "Tā ka es teiktu, ka šie cilvēki ir jāiekļauj," viņš teica, atzīstot, ka par to jau ir domāts un diskusijas notiek. 

Levits sacīja, ka ir runājis ar premjeru par šīs situācijas risināšanu, kā arī šodien to plāno pārspriest ar ekonomikas ministru.

Tāpat prezidents uzskata, ka pabalsta griesti, kas patlaban ir 700 eiro, ir jāpalielina strādājošajiem ar apgādājamiem. Par to pirmdien koalīcijā ir panākta konceptuāla vienošanās.

Prezidents arī norāda, ka pabalstu saņēmēju lokā jābūt valdes locekļiem.

Levits uzskata, ka dīkstāves pabalsts ir instruments, lai "pārziemotu". "Tas attiecas uz visiem, kuriem krīzes dēļ patlaban nav darba," viņš uzsvēra.

Kā ziņots, lai novērstu jaunā koronavīrusa radītās slimības Covid-19 radītās negatīvās sekas uz ekonomiku, Ministru kabinets līdz šim pieņēmis virkni lēmumu. 

Tostarp uzņēmumi, kuri atbilst konkrētiem kritērijiem, var pieteikt savus darbiniekus dīkstāves pabalstam, kas ir 75% apmērā no līdz šim saņemtā atalgojuma, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Uz dīkstāves pabalstiem var pretendēt arī pašnodarbinātie un mikrouzņēmumos strādājošie.

Tiesa, Valsts ieņēmumu dienests (VID) var nepiešķirt dīkstāves pabalstu, ja uzņēmums noteiktā termiņā nav iesniedzis gada pārskatu, ja uzņēmumam ir nodokļu parāds, ja uzņēmumam pasludināta maksātnespēja. Uzņēmumam ar nodokļu parādu vispirms jāsakārto nodokļu parāda situācija, lai tobrīd, kad VID tiek iesniegts iesniegums par dīkstāves pabalstu, nodokļu parāds ir samaksāts vai tam ir piešķirts samaksas grafiks. Lai saņemtu nodokļu parāda samaksas grafiku, jāvēršas VID ar attiecīgu iesniegumu, un, ja lēmums būs pozitīvs, var sniegt iesniegumu par dīkstāves pabalstu.

Dīkstāves pabalstu var saņemt darbinieki no tāda krīzes skarta darba devēja, kam pieteikuma iesniegšanas brīdī nodokļu parāds nepārsniedz 1000 eiro.

Savukārt, lai dīkstāves pabalstu varētu saņemt gadījumā, ja uzņēmuma nodokļu parāds pārsniedz 1000 eiro, šim uzņēmumam ir jābūt piešķirtam nodokļu parāda samaksas termiņa pagarinājumam vai noslēgušam vienošanos par labprātīgu nodokļu samaksu.

Pirmdien valdošajā koalīcijā ir panākta konceptuāla vienošanās dīkstāves pabalstu saņēmējiem piešķirt papildu 50 eiro par katru bērnu. Vēl gan valdībai par to jāpieņem gala lēmums.

Tāpat valdība šonedēļ plāno vienoties par atbalsta mehānismiem Covid-19 radītās krīzes skarto mazo uzņēmumu valdes locekļiem. Kā žurnālistiem pastāstīja Ministru prezidents Krišjānis Karinš (JV), līdz ceturtdienai plānots nonākt līdz gala risinājumam, kā atbalstīt mazo uzņēmumu valdes locekļus, atgādinot, ka patlaban šīs personas dīkstāves pabalstiem pieteikties nevar.

Kariņš norādīja, ka valstī ir daudz mazo uzņēmumu, arī ģimenes uzņēmumu, kuros strādā tikai viens vai divi cilvēki, bet abi ir valdes locekļi, kas patlaban nevar saņemt valsts atbalstu. "Skatīsimies, kā var atbalstīt," teica premjers.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu