Zobārstniecības un pandēmija. Zobārsts atsaka - vai tā drīkst? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Koronavīrusa pandēmija ietekmējusi mūsu visu ikdienu, arī dažādu pakalpojumu saņemšanu, tostarp vizītes pie zobārsta. Vai tagad iet pie zobārsta ir droši un ko darīt, ja sācis sāpēt zobs vai zobā palikušas pirms pandēmijas ievietotas zāles? 

Temperatūras mērīšana un roku dezinficēšana – lūk, tik neierasti šobrīd notiek pacientu pieņemšana pie zobārsta, taču koronavīrusa pandēmijas laikā ne visur ir pieejami zobārstniecības pakalpojumi. Un tieši šādā situācijā ir nokļuvis “Bez Tabu” skatītājs no Liepājas. 

Liepājnieks Aldis marta sākumā devās pie zobārsta uz SIA ”Dentists” Republikas ielā. Savukārt septiņus gadus vecajam dēlam zoba labošanu sāka klīnikā ”AB Dental” Mirdzas Ķempes ielā. Iztērēti aptuveni 100 eiro. Abas zobārstniecības prakses koronavīrusa pandēmijas dēļ Alda un viņa dēla ārstēšanu nepabeidza.

Skaties, kā risinājies šis notikums, "Bez Tabu" sižetā.

Bet kā šobrīd ir - vai zobārstniecības drīkst tev atteikt palīdzību?

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apstiprina, ka koronavīrusa pandēmija un ārkārtējais stāvoklis esot būtiski ietekmējis arī zobārstu prakses.

"Tātad arī pēc manis kā galvenā speciālista lūguma plānveida palīdzība zobārstniecībā tika apturēta. Paliek tikai akūtā palīdzība un neatliekamā palīdzība. Neatliekamā palīdzība – tā ir dzīvībai bīstamos gadījumos: traumas, asiņošana. Un tad ir akūtā palīdzība. Tā var būt plašāka un šaurāka. Šeit ir nianses, kas var un nevar būt. Tās ir jāizlemj ārstam," raidījumā runā Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Andis Paeglītis.

Par gadījumu ar liepājniekiem  Andis Paeglītis uzsver: “Ja ir sākts kāds ārstniecības process, šis process ir jāpabeidz. Tas varbūt pat attiecas uz zobu, kam ir kanāls ārstēts; ja tagad ilgstoši neārstēsim, tādā gadījumā būs atkal viens akūts vai pat neatliekams gadījums. Tāpēc šie procesi ir jāpabeidz.”

Neņemot vērā ārkārtējo stāvokli, vairāk nekā 100 zobārstniecības Latvijā pauda gatavību uzņemt pacientus. Viss saraksts gan pieejams tikai Latvijas Zobārstniecības asociācijas (LZA) mājaslapā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu