Atsākušies uzņēmumu komandējumi; būtiska informācija uzņēmējiem (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Lai izpildītu iepriekš noslēgtos līgumus un turpinātu strādāt eksporta tirgos, Latvijas uzņēmumiem ir būtiski sūtīt savus darbiniekus komandējumos, tādēļ ir veikti grozījumi 12. marta valdības lēmumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, pilnvarojot satiksmes ministru piešķirt atļaujas izpildīt starptautiskos pasažieru pārvadājumus ārkārtējās situācijas laikā.

Atļaujas tiek piešķirtas, balstoties uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) apkopoto informāciju. Satiksmes ministrs jau devis atļaujas pirmo reisu izpildīšanai uz Zviedriju un Vāciju. Ar apstiprināto reisu sarakstu var iepazīties Satiksmes ministrijas mājas lapā.

Līdz 7. aprīlim LIAA saņemti pieteikumi par darbinieku nosūtīšanu komandējumos no 253 uzņēmumiem par 1317 darbiniekiem. Visvairāk pieteikumu ir būvniecībā, bet vēl komandējumus pieteikuši metālapstrādes un konsultāciju pakalpojumu nozarēs strādājošie. Pieprasītākās valstis, uz kurām mūsu uzņēmēji vēlas doties komandējumos, ir Zviedrija, Vācija, Norvēģija, mazāk pieprasītas ir Dānija, Somija un Francija.

Kā rīkoties, ja nepieciešams nosūtīt darbinieku(-us) komandējumā? 

Ir nepieciešams aizpildīt anketu LIAA mājas lapā. Pēc tam LIAA informē starptautiskos pārvadātājus par uzņēmēju pieprasījumu. Pārvadātāji vēršas Satiksmes ministrijā ar lūgumu sniegt atļauju konkrēta reisa izpildīšanai. Pēc atļaujas saņemšanas pārvadātājs sazinās ar uzņēmumiem, kuri pieteikuši komandējumus, un piedāvā iegādāties biļetes.

Šāda kārtība attiecas arī uz darbinieku atgriešanos Latvijā vai pasūtījumu izpildei nepieciešamo darbinieku ievešanai no ārvalstīm. Komandējumiem var pieteikties arī ārvalstīs reģistrētu uzņēmumu darbinieki.

Daudzās valstīs noteikto ierobežojumu dēļ jāpārliecinās, vai būs iespējams nokļūt, kur plānots, īpaši gadījumos, ja apstiprinātais reiss nedodas uz mērķa valsti, tāpēc nepieciešams iepazīties ar drošības prasībām konkrētā valstī.

Atgriežoties no komandējuma, uzņēmumiem jānodrošina darbinieku nokļūšana mājās, neizmantojot sabiedrisko transportu. Darbiniekiem pēc atgriešanās no ārvalstīm jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Papildu informāciju par darbinieku komandējumiem uzņēmēji var iegūt pa LIAA uzņēmēju atbalsta tālruni 68803505 vai rakstot e-pastu: jautajumi@liaa.gov.lv.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu