Premjers: Šajā krīzē finansiāli esam ļoti labi situēti; vairums Eiropas valstu nav šādā situācijā (39)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Šajā krīzē esam ļoti labi situēti finansiāli, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš atgādināja, ka krīzes sākumā "tīrā naudā" Valsts kasē bija viens miljards eiro, ko izmantot deficīta veidā, lai pārvarētu krīzes sekas, bet ar vakar vakaru - jau 2,6 miljardi eiro. "Esam ļoti veiksmīgi starptautiskajos tirgos turpinājuši aizņemties pie ļoti zemiem 0,2%, 0,4% procentiem," teica premjers.

Viņš uzsvēra, ka šī nauda būs paredzēta aizsarglīdzekļu iegādei, slimnīcu aprīkošanai, uzņēmēju atbalstam, dīkstāves pabalstiem un tāpat šie līdzekļi tiks izmantoti, lai sildītu ekonomiku tad, kad redzēsim, ka "sāk atkal vērties vaļā".

"Mēs jau runājam par to, kā vislabāk un efektīvāk to darīt," norādīja Kariņš.

Pēc viņa teiktā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā vairāk nekā 10% no kopprodukta ir naudā vai garantijās finanšu instrumentos, kurus mēs varēsim izmantot, lai stimulētu ekonomiku. "Vairums Eiropas valstu nav šajā situācijā.

Tādā ziņā šajā krīzē mēs esam ļoti labi situēti finansiāli," atzina premjerministrs.

Par situācijām, kad dīkstāves pabalsts darbiniekam iet secen uzņēmuma parādu dēļ, Kariņš uzsvēra, ka uzņēmējam ir jāvienojas ar Valsts ieņēmumu dienestu par parāda atmaksu trīs gadu laikā. 

Premjers akcentēja, ka dīkstāves pabalstam var pieteikties visi, kas ir maksājuši nodokļus. Pēc viņa teiktā, šajā situācijā sāk izgaismoties tas, ka Latvijā ir diezgan daudz darbinieku, kas to nav darījuši. "Tas ir ļoti nopietns trūkums, kas mums būs jāizlabo, nedaudz mainot mūsu nodokļu sistēmu, nodrošinot, ka visi piedalās sistēmā," sacīja premjers.

Viņš nenoliedza, ka ir liela atšķirība starp atbalstu nodokļu maksātājiem un nemaksātājiem. "Mēs netaisāmies nevienu atstāt aiz borta, bet ir jāsaprot - ja gadiem ilgi nav maksāti nodokļi, tad ir drusku jāpagaida, kamēr valsts vispirms gādā par tiem, kuri ir to darījuši," norādīja valdības vadītājs.

Pret uzņēmējiem, kas krāpjas ar saņemto dīkstāves pabalstu, Kariņš solīja vērsties bargi. Viņš atgādināja, ka nepatiesu ziņu sniegšana Valsts ieņēmumu dienestam ir krimināli sodāma. "Es atbalstīšu, ka mēs ar visu likuma bardzību vēršamies pret tiem, kas negodprātīgi izmanto šo atbalstu, jo tā ir nepiedodama rīcība laikā, kad daudziem tā nauda ir nepieciešama. (..) Tā faktiski ir valsts iedzīvotāju naudas zagšana, un mēs pret to vērsīsimies," uzsvēra premjers.

Runājot par komercbanku iespējamu negodprātīgu rīcību šajā situācijā, politiķis uzsvēra, ka ar bankām tiek runāts un risinājums tiks rasts. "Mums valstī ir dažādi rīki. Es tikai aicinātu komercbankas domāt, ka valsts šeit ir ilgtermiņā un, ja bankas grib labas attiecības ar valsti, tad vajag divreiz domāt, pirms domāt tikai tuvredzīgi un īslaicīgi," pauda Kariņš.

Komentāri (39)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu