"Conexus": Mūsu prioritāte ir gāzes apgādes drošība

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Remontdarbi gāzesvadā Vireši-Tallina pie Valmieras ir gāzapgādes drošības jautājums, jo sistēmā konstatēti augsta riska gāzesvada defekti, kuri var radīt avārijas situācijas un gāzapgādes pārtraukumu Valmierai, informē vienotais dabasgāzes un pārvades operators AS “Conexus Baltic Grid” (Conexus).

"Conexus" norāda, ka sistēmas lietotāji par plānotajiem remontdarbiem ir informēti savlaicīgi, ievērojot normatīvajos aktos noteikto pienākumu informācijas savlaicīgai publicēšanai, tajā skaitā pārvades sistēmas operatoru savstarpējo sadarbību ar mērķi mazināt ietekmi uz sistēmas lietotājiem pieejamām jaudām.

"Conexus" regulāri rīko plānveida tikšanos ar sistēmas lietotājiem un par plānotajiem remontdarbiem visus sistēmas lietotājus iepazīstināja jau 2019.gada oktobrī. Turklāt īslaicīgie ierobežojumi pilnībā neapstādina gāzapgādi Somijai un Igaunijai, jo abām valstīm ir pieejami alternatīvi piegādes ceļi.

Vireši-Tallina gāzesvads tika izbūvēts laikā no 1988.gada līdz 1990.gadam, gāzesvada būvniecības procesā izmantojot caurules ar neveiksmīgu pretkorozijas izolācijas risinājumu, kurš, pēc ekspertu domām, spēj pilnvērtīgi pildīt savas pamatfunkcijas maksimāli 15 gadus. "Conexus" regulāri veic gāzesvadu diagnostiku un seko līdzi visam gāzapgādes tīklam.

Vireši-Tallina gāzesvada defektiem ir augsta riska pakāpe, un, palielinot darba spiedienu gāzesvadā, šie defekti var radīt avārijas situāciju un sekojošas dabasgāzes apgādes pārtraukumu kā Valmierai, tā arī liegt iespēju Igaunijas un Somijas dabasgāzes apgādē izmantot Inčukalna PGK.

Neveicot cauruļvada remontdarbus būtu nepieciešams turpināt samazināt darba spiedienu cauruļvadā, kā rezultātā iespēja izmantot to Igaunijas un Somijas apgādei būtu vēl mazāka nekā 2019./2020. gada ziemā.

“Mēs rēķinājāmies, ka lēmums par remontdarbiem var izraisīt neapmierinātību, tomēr svaru kausos ir liktas biznesa intereses un Latvijas gāzapgādes sistēmas drošība. Mūsu atbildība un pienākums ir garantēt sistēmas drošību, tāpēc ziņojumu par Vireši-Tallina gāzesvada stāvokli un konstatētajām nepilnībām nedrīkstam ignorēt. Turklāt remontdarbiem esam veikuši ietekmes uz tirgu izvērtējumu, no kā secinām, ka maijs ir vislabākais laiks ar vismazāko ietekmi uz tirgu. Tas arī minimāli ietekmēs iesūknēšanas sezonu, jo no jūnija arī Somijas patērētāji varēs izmantot "Balticconnector", lai plānotu savas iesūknēšanas aktivitātes. Aicinu ikvienu sistēmas lietotāju ar atbildību izturēties pret īslaicīgiem darbības pārkārtojumiem,” informē "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Remontdarbi notiek Latvijas-Lietuvas starpsavienojuma uzlabošanas (LLSU) projekta ietvaros, kas tika iekļauts 2017. gada 24. novembrī pieņemtajā Eiropas Komisijas KIP sarakstā BEMIP (Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojuma plāna) gāzes prioritātes koridorā. LLSU projekts ir svarīgs elements Eiropas Savienības iekšējā enerģijas tirgus papildināšanai, līdz ar to nacionāla mēroga remontdarbi ir svarīgi, ņemot vērā citu aktuālo infrastruktūras projektu attīstības gaitu un to ietekmi uz starptautisko pārvades sistēmu darbu.

Gāzesvada Vireši-Tallina remontdarbi pie Valmieras sāksies 1.maijā, un to pirmā kārta noslēgsies 31.maijā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu