Lielo uzņēmumu atbalstam veidos Pašu kapitāla fondu ar valsts finansējumu €75 miljonu apmērā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Lielo uzņēmumu atbalstam veidos Pašu kapitāla fondu ar valsts finansējumu 75 miljonu eiro apmērā, trešdien vienojusies finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam.

Finanšu ministrijā aģentūrai LETA stāstīja, ka Reira vadītajā darba grupā panākta vienošanās, ka Covid-19 krīzes skarto lielo uzņēmumu atbalstam tiks veidots Pašu kapitāla fonds. 

Paredzēts, ka fonds varēs veikt kapitāla ieguldījumu uzņēmumā līdz desmit miljoniem eiro.

Atbalsts tiks sniegts dzīvotspējīgiem uzņēmumiem, kuri nonākuši pagaidu grūtībās, piemēram, piedzīvots būtisks eksporta kritums. Atbalsts tiks sniegts arī uzņēmumiem, kuri pielāgo vai pārveido līdzšinējo biznesa modeli Covid-19 izraisītās krīzes ietekmē, tādējādi veicinot šo uzņēmumu sekmīgu tālāko darbību eksporta tirgos. 

Fonda līdzekļus veidos publiskais un privātais finansējums, bet to pārvaldīs "Attīstības finanšu institūcija "Altum"".

Fonda kopējais apmērs plānots 125 miljoni eiro, no kuriem 75 miljoni eiro būs valsts finansējums. Atbalstu kapitāla ieguldījumiem varētu saņemt aptuveni 30 lieli uzņēmumi. 

Jau ziņots, lai novērstu jaunā koronavīrusa radītās slimības Covid-19 radītās negatīvās sekas uz ekonomiku, Ministru kabinets līdz šim pieņēmis virkni lēmumu, tostarp no valsts budžeta apmaksāt slimības lapas uzņēmumu darbiniekiem, kā arī 2020.gadā atlikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) avansa maksājumu un pagarināt uzņēmējiem nodokļu brīvdienas no viena gada līdz trim gadiem.

Tāpat uzņēmumi, kuri atbilst konkrētiem kritērijiem, var pieteikt darbiniekus dīkstāves pabalstam, kas ir 75% apmērā no līdz šim saņemtā atalgojuma, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī. Uz dīkstāves pabalstiem var pretendēt arī pašnodarbinātie un mikrouzņēmumos strādājošie.

Atbalstu finanšu instrumentu veidā sniedz arī "Attīstības finanšu institūcija "Altum"".

Pēc Reira iepriekš paustā, Valsts kasē pietiek līdzekļu, lai valsts varētu sniegt atbalstu Covid-19 radīto negatīvo seku novēršanai, kā arī tiek domāts par citiem finanšu avotiem. Kopumā atbalsts Covid-19 krīzes mazināšanai veido četrus miljardus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu