Šuplinska: Studentiem vienmēr pietrūkst laika noslēguma darbu iesniegšanai (8)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska
Latvijas izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska Foto: Jānis Škapars/TVNET

Studentiem vienmēr pietrūkst vienas nedēļas vai dienas, lai iesniegtu noslēguma darbu, taču darbu nodošanas termiņu var pagarināt resursietilpīgās studiju programmās. Par to TVNET paziņoja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā”.

24 % studējošo Latvijā ir grūtības ar informācijas resursu pieejamību pirms noslēguma darbu nodošanas. Par to liecina Latvijas Studentu apvienības (LSA) aptauja par attālināto studiju procesu pirmajās nedēļās kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas Covid-19 dēļ.

Saskaņā ar LSA rīcībā esošo informāciju, daudzi studenti esot lūguši pagarināt darbu nodošanas termiņus. Atbildot uz jautājumu, ko darīt studentiem, ja augstskola atsakās pagarināt darba nodošanas termiņu informācijas resursu nepieejamības dēļ, ministre norādīja, ka laika vienmēr nepietiek.

“Mēs visi esam bijuši studenti un ļoti labi zinām, ka studentam vienmēr pietrūkst nedēļa vai diena līdz tam brīdim, kad viņš iesniedz savu noslēguma darbu. Tā ir diezgan tipiska parādība,” pauda ministre.

Vienlaikus Šuplinska atzīmēja, ka studiju gada pagarinājumi ir iespējami studiju programmās ar izteikti praktisku ievirzi.  

“Ja ir resursietilpīga programma, piemēram, veterinārmedicīna, medicīna, māksla, atsevišķas inženierprogrammas, uzreiz tiek runāts par gada pagarinājumu, jo tur patiešām ir nepieciešami vai nu ļoti praktiski darbi un to apjoms ir liels, vai  laboratorijas darbi, vai kādu materiālu izmantošana,” zināja stāstīt ministre.  

Turklāt nav izslēgts, ka sesijas vai darbu iesniegšanas termiņi tiks pagarināti, ja valstī vēlreiz pagarinās ārkārtējo situāciju.

Runājot par risinājumiem, Šuplinska atzīmēja, ka studējošajiem ir pieejams plašs digitalizēto resursu klāsts. Savukārt, ja kādas datubāzes studējošajiem nav pieejamas, esot jāvēršas ar iesniegumu pie attiecīgās studiju programmas direktora. Arī saistībā ar iespējamo noslēguma darba nodošanas termiņa pagarinājumu Šuplinska aicināja studentus vērsties pie programmu direktoriem, atzīmējot, ka šo jautājumu risināšana nav ministrijas uzdevums.  

Tāpat TVNET interesējās, kāpēc no 1. aprīļa nav sācis darboties jaunais studiju un studējošo kreditēšanas modelis. Saskaņā ar ministres teikto, tas arī esot saistīts ar ārkārtējo situāciju.

“[Aizķeršanās] droši vien ir tādēļ, ka “Altum” ir iesaistīts citos projektos, kas ir saistīti ar krīzes situācijas novēršanu. Ja kaut kas tur kavējas, mēs sniegsim papildu informāciju,” apliecināja Šuplinska.

Kā ziņots, saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju Covid-19 pandēmijas dēļ ir pārtrauktas klātienes studijas visās Latvijas izglītības iestādēs.

Patlaban gan mācības skolās, gan studijas augstskolās notiek attālinātā režīmā.

Saistībā ar to Latvijas augstskolu studējošie ir saskārušies ar vairākām problēmām: kvalitatīvu e-resursu trūkumu, praktisko nodarbību trūkumu, klusas studiju vides nepieejamību u.c.  

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu