ES ārlietu attīstības padome vienojas par vairāk nekā 20 miljardu eiro atbalstu partnervalstīm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs foto.
Nauda. Ilustratīvs foto. Foto: LETA

Neformālajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes videokonferencē šodien ES ārlietu attīstības padome vienojusies par kopēju Eiropas atbalstu partnervalstīm cīņā pret Covid-19 izraisīto globālo krīzi, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Eiropas Komisija paziņoja, ka pārorientēs 15,6 miljardus eiro ārējai darbībai paredzēto finanšu resursu, lai nodrošinātu partneriem šobrīd nepieciešamo atbalstu. Vienotās Eiropas komandas ('Team Europe") - ES un tās dalībvalstu, kā arī Eiropas attīstības banku atbalsts kopsummā pārsniegs 20 miljardus eiro. Vienotais atbalsta pasākumu kopums ietvers attīstības sadarbības aktivitātes, humāno palīdzību un atbalstu daudzpusējo organizāciju darbam partnervalstīs uz vietas.

ES un dalībvalstu prioritātes cīņā pret vīrusu ir aizsargāt cilvēkus, glābt dzīvības un risināt ekonomiskos izaicinājumus. Tādējādi kopīgs Eiropas atbalsts nekavējoties tiks sniegts ES partnervalstu veselības, sociālajām un ekonomiskajām vajadzībām. Piemēram, ES Austrumu partnerības valstu veselības sektora tūlītējam atbalstam iecerēts novirzīt vairāk nekā 30 miljonus eiro. Tas jau ļāvis ES piegādāt nepieciešamo medicīnisko aprīkojumu neatliekamās medicīniskās palīdzības centram Doņeckas apgabalā, Ukrainā.

ĀM informēja, ka krīze ir ievērojams izaicinājums ES partnervalstu veselības sistēmām un sociāli ekonomiskajai situācijai, radot arvien jaunus veselības, drošības un stabilitātes riskus. Globāla krīze pieprasa globālus risinājumus īstermiņā un ilgtermiņā. Tādējādi ES ārlietu attīstības padome diskutēja par kopīgu Eiropas pieeju, lai atbalstītu ES partnerus cīņā pret Covid-19 pandēmiju un tās sekām, kā arī paustu solidaritāti, kas sakņojas Eiropas vērtībās un ir īpaši nozīmīga krīzes apstākļos.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, sanāksmē uzrunājot ministrus, atzīmējusi, ka Latvija, kā daļa no vienotās Eiropas komandas, pārorientēs savu atbalstu ES Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm tām jomām, kur atbalsts nepieciešams nekavējoties.

"Ikviena krīze, arī smaga, sniedz jaunas iespējas. Jaunajos apstākļos īpaši aicināsim stiprināt inovatīvus attālinātos e-risinājumus, kurus izstrādājis nevalstiskais un privātais sektors, tostarp sadarbībā ar valsts institūcijām. Partnervalstīs jāveicina arī kopienu brīvprātīgo iniciatīvu veidošana. Redzam veiksmīgus piemērus Latvijā un citās ES valstīs, kas var kalpot kā ierosme risinājumiem, lai sniegtu atbalstu neaizsargātākajai sabiedrības daļai krīzes laikā arī mūsu partnervalstīs," pauda Kalniņa-Lukaševica.

Sanāksmē dalībvalstis uzsvēra arī daudzpusējās sadarbības, tostarp Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un G20 izšķirošo lomu, lai risinātu pandēmijas radītos izaicinājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu