Keris: dūriens mugurā ir lēmums neatzīt mediķu inficēšanos ar Covid-19 par nelaimes gadījumu darbā (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LVSADA vadītājs Valdis Keris
LVSADA vadītājs Valdis Keris Foto: Evija Trifanova/LETA

 Valdības lēmums neatzīt mediķu inficēšanos ar Covid-19 par nelaimes gadījumu darbā ir kā dūriens mugurā, vērtējot grozījumus valdības rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", aģentūru LETA informēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

LVSADA pauž, ka šādu, viņuprāt, neizprotamu lēmumu valdība paslepus esot pieņēma 7.aprīlī. Attiecīgie grozījumi paredz, ka "saslimšana ar Covid-19 nav uzskatāma par nelaimes gadījumu darbā".

LVSADA pauž neizpratni un sašutumu par šādu valdības lēmumu.

Keris norāda, ka praksē tas var nozīmēt, ka valsts noņem no sevis atbildību par sekām arī tādā gadījumā, ja darbinieks tiek nodarbināts bez pienācīgiem aizsarglīdzekļiem un rezultātā saslimst ar Covid-19. Līdz ar to Covid-19 vairs nav jāreģistrē kā arodslimība, un visas tālākās sekas gulsies uz paša slimnieka un viņa ģimenes pleciem.

"Šāds valdības lēmums ir klajā pretrunā gan ar Pasaules Veselības organizācijas, gan ar Starptautiskās Darba organizācijas ieteikumiem par darba aizsardzību Covid-19 pandēmijas laikā. Tas ir kā dūriens mugurā visiem darbiniekiem, kuri cīņā pret pandēmiju ir pakļauti inficēšanās riskam," uzsver Keris.

LVSADA vērš uzmanību uz to, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP), 3.aprīlī Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē pārrunājot darba drošības jautājumus Covid-19 apstākļos ar sociālajiem partneriem, par šo valdības nodomu nebilda ne vārda.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu