Tavs dārza darbu kalendārs pavasarim

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Husqvarna

Pavasaris ir klāt – laiks parūpēties par savu dārzu. Lai palīdzētu jums atcerēties par visiem dārza darbiņiem, esam sagatavojuši dārza darbu kalendāru, kurā apkopoti labākie padomi aprīlim un maijam, kas noderēs gan amatierim, gan profesionālim.

Foto: Husqvarna

Ko darīt aprīlī?

  • Pirmais darbs zālienā – nogrābiet to! Ar lapu grābekli spēcīgi nogrābiet zālienu sausā laikā, iztīrot veco kūlu, lapas, sūnu un citus atkritumus un pievadot gaisu velēnas virskārtai. 
  • Ja zālienā ir daudz sūnas vai tā pilnīgi to pārņēmusi - nogrābiet to nost un uzirdiniet augsni vai papildiniet ar svaigu augsnes kārtiņu, lai sētu zālienu no jauna.  Par sūnām esam sagatavojuši arī atsevišķu padomu rakstu šajā pat sadaļā.
  • Pabarojiet zālienu ar ilgas iedarbības mēslojumu, kurā ir augsts slāpekļa (N) sastāvs,  neaizmirstot nodrošināt pietiekamu mitruma daudzumu, jo pavasari mēdz būt sausi un zālienam mitrums šobrīd ir ļoti vajadzīgs.
  • Kamēr ābelēm, bumbierēm un aronijām vēl nav aizmetušies pumpuri, nepieciešamības gadījumā varat tās apgriezt. Šai laikā nepieciešams apgriezt arī dzīvžogu.
  • Ja pavasara saule jau silda spēcīgi, bet uz zemes joprojām ir novērojamas salnas, būtu ieteicams pasargāt mūžzaļos augus no nokalšanas, pārklājot tos ar maisa audumu. Īpaši būtiski tas ir 1-2 gadus veciem stādījumiem. 
  • Pirms dobēs sāk parādīties jaunie asni, tās var iztīrīt no nokaltušajām augu daļām, kuras novietojam kompostā, tas vēlāk noderēs.
  • Ja īpašumā ir pārāk daudz krūmu un koku atvašu, tad to izzāģēšanai var palīdzēt ļoti efektīvie un parocīgie zaru zāģi vai krūmgrieži.
  • Ja jums ir siltumnīca, tad, pirms tajā stādīt jaunus augus, svarīgi ir nomazgāt no tās netīrumus.
  • Sāciet savlaicīgu nezāļu likvidēšanu, vislabāk izraujot vai izrokot tās ar visām saknēm.
  • Ja zāliens izskatās nevienmērīgs un ”nodilis”, tad būtu nepieciešama piesēja, pirms tam sagatavojot zāliena virsmu – ideāli noderēs zāliena vertikulēšana, kas dziļāk iztīrīs zālienu, izņems sūnu un radīs ideālus apstākļus sēklām. Pēc piesēšanas zālienā ir jāuztur pietiekams mitrums un, ja iespējams, jāpārklāj tas ar agroplēvi ātrākai sēklu dīgšanai. Vertikulēšanu un piesēju iesakām veikt ne ātrāk par pirmo zāliena pļaušanu!
  • Pārbaudiet, vai darba kārtībā ir zāles pļāvējs un pārējie dārza instrumenti. Notīriet tos, ja nepieciešams, apstrādājiet pret rūsu un noeļļojiet ar lineļļu instrumentu koka kātus. Varbūt kaut kas ir jānomaina, iespējams, jāuzasina naži? Bet varbūt ir laiks nopirkt ko jaunu un noderīgu?
  • Šajā laikā var sākt mēslot vai bagātināt augsni ap krūmiem, dobēs un sakņu dārzā, izmantojot kompostu. Tāpat var sākt sēt cukurzirņus, redīsus, burkānus un sarkanās bietes. Un neaizmirstiet par agrajiem kartupeļiem!
  • Aprīlī ir īstais laiks apgriezt garšaugus un lavandu, savukārt, kad bērziem jau ir izplaukušas lapas, ir pareizais laiks pievērsties arī rozēm.
Foto: Husqvarna

Ko darīt maijā?

  • Pirms sākat zāles pļaušanu, nogaidiet, kamēr tā sasniedz vismaz piecu centimetru garumu.
  • Nopļautā zāle lieliski kalpo kā mulča ap augļu kokiem, ogulājiem, starp augiem dobēs, siltumnīcā vai dārza vagās. Šādi iegūsiet trīskāršu efektu – zaļā masa labi nosegs augsni, saglabājot mitrumu, būtiski mazinās nezāļu augšanu un kalpos kā mēslojums. Nopļautā zāle labi kalpo kā mēslojums arī pašam zālienam. Lai to nodrošinātu vislabāk, būtu jāizmanto zāles pļāvēji ar smalcināšanas funkciju, kuri nopļauto zāli sasmalcina īpaši smalki. Paturiet prātā, ka nevajadzētu nopļaut vairāk par vienu trešdaļu no zāles kopējā garuma. Un noteikti pļaujiet zālienu regulāri. Ja nopļautā masa uz zāliena paliek biezākā slānī vai vālos, iesakām to novākt ar grābekli vai pļaujot izmantot zāles savācēju, lai palikusī masa nebojā zālienu. Pļaušanu būtiski atvieglos robotizētā zāles pļāvēja lietošana, jo tas zālienu pļauj automātiski un regulāri, kas nodrošina labu un dabisku zāliena mēslošanu.
  • Tagad ir piemērotākais laiks veidot dobes, sēt lielāko daļu dārzeņu un vasaras puķu un stādīt kokus un krūmus.
Foto: Husqvarna

Daudzos jo daudzos dārza darbos jums par lieliskiem palīgiem var kļūt Husqvarna akumulatoru sērijas produkti. Viens akumulators noderēs visdažādākajiem darbarīkiem – lapu pūtējam, dzīvžogu šķērēm, zāles pļāvējam, trimmerim, krūmgriezim un daudziem citiem. Vienkārša, klusa un ērta lietošana – tie ir ar akumulatoru darbināmi instrumenti. Līdzīgi kā ar elektroauto, attīstība ir gājusi lieliem soļiem, un tajā skaitā tā ir labvēlīgi ietekmējusi arī akumulatora produktu izstrādi. Iepazīstieties ar Husqvarna akumulatoru sērijas produktiem šeit.

Lai uzzinātu vairāk noderīgas informācijas par dārzkopību un citus jaunumus no Husqvarna, sekojiet mūsu lapām Instagram (@husqvarnadarzs), Facebook (@HusqvarnaLatvija), vai apmeklējiet mūsu mājaslapu.

Izpildiet testu un uzziniet, kāds dārzkopis esat, kā arī laimējiet jaukas balvas no Husqvarna.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA ”Husqvarna Latvija”. Visu par zālienu un paklājzālienu no labākajiem ekspertiem variet uzzināt  šeit.

 
CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu