Zinātnieki brīdina: siltāka laika iestāšanās nenozīmē Covid-19 epidēmijas beigas (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Nacionālā zinātņu akadēmija brīdinājusi, ka nav pamata uzskatīt, ka jaunā koronavīrusa epidēmija varētu būtiski samazināties līdz ar siltāka laika iestāšanos, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Šādu viedokli ASV zinātnieki pauduši oficiālā vēstulē, ko adresējuši Baltajam namam. ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš vairākas reizes izteicies, ka “tad, kad paliek siltāks, vīrusi brīnumainā kārtā pazūd”.

Nacionālās zinātņu akadēmijas eksperti uzsver, ka dati par vīrusa izplatību aukstos un siltos laika apstākļos nav viennozīmīgi, tomēr, ņemot vērā, ka pasaulē ļoti maz cilvēkiem ir imunitāte pret jauno vīrusu, siltāka laika iestāšanās Covid-19 turpmākai izplatībai nebūs būtisks šķērslis.

Zinātnieki gan piebilst, ka tomēr ir pamats uzskatīt, ka siltākā laikā varētu nedaudz samazināties vīrusa izplatības efektivitāte, tomēr tas nenozīmē, ka šis samazinājums būtiski pietuvinās pašreizējās krīzes beigas vai ļaus pieņemt lēmumus par pašreiz spēkā esošo karantīnas noteikumu atcelšanu.

Zinātnieki uzver, ka, saskaņā ar koronavīrusa pētījumiem, pat liela karstuma un gaisa mitruma apstākļos vīruss turpina izplatīties.

Kā norāda ASV Vederbilta Universitātes Medicīnas centra infekcijas slimību speciālists Viljams Šefners, nedrīkst paļauties tikai uz to, ka siltāks laiks būs izšķirošais faktors vīrusa izplatības samazināšanā. Covid-19 apkarošanai joprojām ļoti svarīga būs arī sociālās distancēšanās un karantīnas noteikumu ievērošana.

To, ka Covid-19 brīnumainā kārtā pazudīšot līdz ar siltāku laiku, Tramps ir publiski apgalvojis vairākas reizes.

Šefners, kurš ir arī ASV Slimību kontroles un novēršanas centra padomdevējs, norāda, ka ASV Nacionālā zinātņu akadēmijas ekspertu vēstule ir daudz objektīvāks situācijas vērtējums par Trampa izteikumiem.

Zinātnieki uzsver, ka jaunais koronavīruss ir dzīvotspējīgāks par, piemēram, gripas, tuberkulozes un SARS vīrusiem.

Tajā pašā laikā pieredze ar vīrusa izplatību citās pasaules valstīs, kur siltāks laiks jau ir iestājies, apliecina, ka pavasaris nav spējis būtiski mazināt Covid-19 epidēmijas apmērus.

Tā kā koronavīruss ir jauns, šobrīd nav iespējams pilnīgi precīzi prognozēt, kā tas uzvedīsies dažādos apstākļos, uzsver zinātnieki.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu