Universitāšu slimnīcu pamatkapitālu palielināšanai atvēl 14 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Trīs lielāko slimnīcu - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS), Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) - pamatkapitāls tiks palielināts par 14 miljoniem eiro, ceturtdien lēma valdība.

No finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītās darba grupas uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam lemtā izriet, ka RAKUS pamatkapitāls tiks palielināts par 6,7 miljoniem eiro. Patlaban šīs slimnīcas pamatkapitāls ir 37 485 988 eiro. 

PSKUS pamatkapitālu plānots palielināt par 3,7 miljoniem eiro, kamēr šīs slimnīcas pamatkapitāls patlaban ir 49 968 773 eiro. 

Savukārt BKUS pamatkapitālu plānots palielināt par 3,6 miljoniem eiro, bet šīs slimnīcas pamatkapitāls pašreiz ir 5 724 594 eiro.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ceturtdien preses konferencē paziņoja, ka finansējums nepieciešams, "lai mēs būtu gatavi, ja tomēr izvēršas lielāks saslimušo skaits". Viņa skaidroja, ka papildu finansējums tostarp tiek atvēlēts ar mērķi palielināt testēšanas jaudu. "Joprojām testēšanās ir viena no iedarbīgākajām stratēģijām kopā ar sociālo distancēšanos," pauda Viņķele.

Līdzekļi arī ļaušot slimnīcām pārprofilēt nodaļas, lai tās spētu adresēt izaicinājumus, kas ir radušies sakarā ar Covid-19 izplatību Latvijā, klāstīja Viņķele, norādot, ka jau tagad zināms, ka par piešķirto finansēju tiks iepirktas arī dažāda veida iekārtas slimnieku monitorēšanai.

Stradiņa slimnīcas valdes loceklis Rinalds Muciņš aģentūrai LETA pavēstīja, ka līdzekļi tiks izmantoti medicīnisko iekārtu iegādei, lai slimnīca būtu gatava liela skaita pacientu uzņemšanai. Finanšu līdzekļi tiek virzīti tieši Covid-19 pacientiem nepieciešamu iekārtu iegādei, kuru vidū tiks iepirktas arī gultas, plaušu ventilācijas iekārtas, kā arī anestēzijas aparatūra.

Līdzekļi tiks ieguldīti tā saucamajās cietajās investīcijās, klāstīja Muciņš, norādot, ka līdz šim līdzekļu trūkuma dēļ daļa no iekārtām slimnīcā bija novecojušas. Slimnīcas valdes loceklis tādējādi prognozē, ka iepirkumi, kas tiks veikti pa minētajiem līdzekļiem kalpos arī pēc krīzes.

Finanšu ministrijā aģentūru LETA informēja, ka darba grupavienojusies par trīs lielāko slimnīcu pamatkapitāla palielināšanu, lai tās preventīvi varētu sagatavoties iespējamam Covid-19 saslimušo skaita pieaugumam. Līdzekļi paredzēti papildus aprīkojuma iegādei, lai varētu veikt diagnostiku un pārbaudes.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī konstatēti 12 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi. Aizvadītajā diennaktī veikti 1422 testi, kamēr kopš vīrusa parādīšanās kopumā veiktas jau 25 458 analīzes.

Patlaban 38 pacienti ir stacionēti, tajā skaitā 35 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs - ar smagu slimības gaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu