Covid-19 uzliesmojums uz ASV aviācijas bāzes kuģa: miris karavīrs (4)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pirms divām nedēļām atklātībā nonāca ziņas, ka uz ASV aviācijas bāzes kuģa "USS Theodore Roosevelt" izcēlies Covid-19 uzliesmojums. ASV Jūras kara flote pirmdien apstiprināja, ka miris karavīrs, kurš bija inficējies ar koronavīrusu, vēsta raidorganizācija CNN.

Karavīrs 30.martā tika atrasts bezsamaņā. Ceturtdien viņu pārveda uz ASV Jūras kara flotes slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļu, taču viņa dzīvību glābt neizdevās.

Aizsardzības jomas amatpersona, kas vēlas palikt anonīma, CNN atklājusi, ka nedēļas nogalē uz ASV militāro slimnīcu pārvesti vēl četri karavīri no "USS Theodore Roosevelt". Visu karavīru veselības stāvoklis esot stabils un nevienam netiekot veikta plaušu ventilācija, norādīja informācijas avots.

Uz aviācijas bāzes kuģa atradās aptuveni 5000 karavīri, no kuriem vairāk nekā 4000 tikuši evakuēti uz Guamu.

Saskaņā ar ASV Jūras kara flotes sniegto informāciju, inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta gandrīz 600 cilvēkiem. Testi veikti 92% "USS Theodore Roosevelt" apkalpes locekļu.

Covid-19 uzliesmojums uz kuģa klāja izraisīja skandālu, kas noveda pie ASV Jūras kara flotes sekretāra pienākumu izpildītāja Tomasa Modlija atlūguma. Modlijs atlaida kuģa kapteini Bretu Krozjēru pēc tam, kad tika nopludināta viņa vēstule Jūras kara flotes amatpersonām ar lūgumu ļaut karavīriem nekavējoties evakuēties no kuģa, jo tajā nav iespējams nodrošināt slimnieku izolāciju.

"Mēs neesam karā. Karavīriem nevajag mirt," vēstulē Pentagonam rakstīja Krozjērs.

Infekcija ir izplatījusies un "pieņemas spēkā", ar 30.martu datētajā vēstulē norāda Krozjērs.

"Nepieciešama izlēmīga rīcība," viņš uzsver. "Tas varētu šķist neparasts solis - likt vairumam karavīru pamest dienestā esošu ASV aviācijas bāzes kuģi un divas nedēļas viņus izolēt. Taču tas ir risks, kas jāuzņemas."

Krozjēra atlaišana izraisīja sašutumu politikas un militārās jomas komentētāju vidū. Sociālajos tīklos tika publicēts video, kā Krozjēra aiziešanu no kuģa uzņēma karavīri.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu