Mežu ugunsgrēki pietuvojas bīstami tuvu Černobiļas AES

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainā jau vairāk nekā nedēļu plosās meža ugunsgrēki, kuri tagad ir tikai kilometra attālumā no avarējušā Černobiļas AES reaktora, tādējādi vairojot radiācijas risku, aģentūrai "Reuters" norāda organizācijas "Greenpeace" Krievijas filiāle.

Ukrainas ārkārtas dienesti pirmdien ziņoja, ka ugunsgrēku savaldīšana turpinās, taču situācija tiekot kontrolēta.

"Greenpeace" aktīvisti atsaucās uz satelītattēliem, kuros redzams ugunsgrēku apmērs Černobiļas atsvešināšanas zonā 30 kilometru rādiusā ap 1986.gada kodolkatastrofas vietu.

4.aprīlī Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka ugunsgrēks plosās 20 hektāru lielā teritorijā, taču "Greenpeace" aktīvisti norāda, ka saskaņā ar satelītuzņēmumiem tolaik dega apmēram 12 000 hektāru. Organizācija pirmdien sacīja, ka lielākais ugunsgrēks izpleties pa 34 400 hektārus lielu teritoriju, bet otrs, mazākais ugunsgrēks aptver 12 600 hektāru lielu teritoriju. Tas atrodas vien kilometra attālumā no avarējušā Černobiļas AES reaktora.

"Nevar teikt, ka ugunsgrēks ir savaldīts," aģentūrai AP sacīja Katerina Pavlova, kura pārstāv valsts aģentūru, kam uzticēta Černobiļas atsvešināšanas zonas uzraudzība.

Černobiļas ekskursiju gids Jaroslavs Jemeļiaņenko nodēvējis situāciju par kritisku. Viņš sociālajos tīklos raksta, ka uguns strauji izplatoties un esot sasniegusi pamesto Pripjatu, kas atrodas divu kilometru attālumā no "radioaktīvāko atkritumu atrašanās vietas visā Černobiļas zonā".

"Reuters" rīcībā nonākušie "NASA Worldview" satelītattēli apliecina, ka tālu atsvešināšanas zonā izpletušies divi lieli mežu ugunsgrēki.

Ukrainas amatpersonas noliedz, ka ugunsgrēku dēļ būtu palielinājies radiācijas līmenis.

Ugunsgrēki sākās 3.aprīlī atsvešināšanas zonas rietumu daļā. Par tīšu dedzināšanu aizdomās turēts kāds 27 gadus vecs tuvējais iedzīvotājs.

BBC norāda, ka ugunsgrēku apdzēšanā iesaistīti vairāk nekā 300 ugunsdzēsēji, kā arī seši ugunsdzēsības helikopteri un lidaparāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu