Valdība atbalsta priekšlikumu atļaut alkoholisko dzērienu tirdzniecību internetā (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Ministru kabinets otrdien atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz atļaut alkoholisko dzērienu tirdzniecību internetā.

Ar grozījumiem likumā paredzēts atļaut alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību internetā, saglabājot visus jau šobrīd noteiktos alkoholisko dzērienu aprites ierobežojumus. Grozījumus likumā izstrādāja Ekonomikas ministrija (EM) pēc Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas uzdevuma. Grozījumi likumā vēl jāpieņem Saeimai.

EM norādīja, ka līdz ar grozījumu stāšanos spēkā tiks nodrošināta Latvijas mazo alkoholisko dzērienu ražotāju produkcijas pieejamība, vienlaikus atvieglojot daudzu tirdzniecības uzņēmumu darbu, kā arī sekmējot nozares attīstību. "Mazo ražotāju produkcija netiek bieži pārstāvēta mazumtirdzniecības veikalos, kas nozīmē, ka to ir grūti iegādāties un tiek apgrūtināta šādas komercdarbības attīstība," stāstīja EM.

Tāpat līdz ar grozījumiem likumā paredzēts noteikt kārtību, kādā atļauts veikt alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību internetā, kā arī nosacījumus, kas alkoholisko dzērienu mazumtirgotājam un piegādātajam jāievēro, pārdodot un piegādājot alkoholiskos dzērienus.

"Latvijā šobrīd ir aizliegts pastāvīgi pārdot alkoholiskos dzērienus internetā, taču esošā situācija liecina, ka ir tīmekļa vietnes, kurās tiek piedāvāta iespēja iegādāties alkoholiskos dzērienus arī internetā, apejot likuma aizliegumu un radot negodīgas konkurences priekšrocības pret pārējiem komersantiem. Turklāt praktiski visā Eiropas Savienībā ir atļauts iegādāties alkoholiskos dzērienus internetā un arī Latvijas iedzīvotāji bieži vien iegādājas alkoholiskos dzērienus internetā tieši no citām valstīm, tādējādi radot zaudējumus valsts budžetā no neiekasētā akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa," informēja ministrijā.

Tiesa, likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" ir ietverta atļauja pārdot alkoholu, izmantojot distances līgumu ārkārtas situācijas periodā.

Ministrijas ieskatā, likumprojektā ietverts mūsdienīgs un mobils risinājums, kas mainīs alkohola iegādes veidu, saglabājot esošos tirdzniecības vietās noteiktos alkoholisko dzērienu aprites ierobežojumus. Likumprojekta mērķis nav sekmēt alkohola patēriņu.

Likumprojekts paredz atļaut alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē, ievērojot virkni nosacījumu. Alkohola tirdzniecībai konkrētā tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē tirgotājam būs jāsaņem licence Valsts ieņēmumu dienestā (VID), pirkumiem tiks atļauts izmantot tikai bezskaidras naudas norēķinus, tāpat tirgotājam, izmantojot personas identifikācijas līdzekļus, būs jāpārbauda pircēja identitāte un vecums.

Prasības arī paredz, ka tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē būs jānorāda informācija par licenci, brīdinājums par alkohola lietošanas negatīvo ietekmi, informācija par aizliegumu iegādāties alkoholiskos dzērienus nepilngadīgām personām un citiem ierobežojumiem. Tirgotājam būs arī jāievēro citas likumā noteiktās prasības un ierobežojumi, tajā skaitā, aizliegums pārdot alkoholiskos dzērienus nepilngadīgām personām un aizliegums alkoholiskos dzērienus pārdot laika posmā no plkst.22 līdz 8. Savukārt piegādātājam būs jāievēro aizliegums piegādāt alkoholiskos dzērienus nepilngadīgām personām, kā arī aizliegums piegādāt alkoholiskos dzērienus laika posmā no plkst.22 līdz 8.

Lai nodrošinātu, ka alkoholiskie dzērieni netiek pārdoti neatbilstoša vecuma personām, pircēja vecuma pārbaudi paredzēts veikt divas reizes: iegādājoties alkoholiskos dzērienus un saņemot tos. Pie iegādes personas vecuma pārbaude būs jānodrošina pārdevējam, kas varēs izmantot šādus pircēja identifikācijas veidus kvalificētu vai kvalificētas paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekli, piemēram, personas apliecība jeb ID karte, "eParaksts Mobile" vai cits kvalificēts personas elektroniskās identifikācijas līdzeklis, drošs elektroniskais paraksts; vai arī izmantot banku piedāvātos maksājumu rīkus, kas ar tehnoloģiskā risinājuma, piemēram, "Contumatic", "Veriff" vai līdzvērtīga tehnoloģiskā risinājuma palīdzību ļauj noteikt fiziskās personas identitāti un vecumu.

Savukārt par personas vecuma atbilstības pārbaudi, piegādājot alkoholiskos dzērienus, būs atbildīgs piegādātājs, piemēram, kurjers, ja piegādē tiks izmantoti kurjera pakalpojumi.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu