Piešķir €45,5 miljonus atbalsta pasākumiem lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un pārtikas ražošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valdība šodien atbalstīja piešķirt Zemkopības ministrijai (ZM) no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 45,5 miljonus eiro, lai Covid-19 ierobežošanas nolūkā izsludinātajā ārkārtējā situācijā nodrošinātu lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas ražošanas nepārtrauktību un saglabātu tajās nodarbināto uzņēmumu likviditāti.

ZM skaidro, ka ne tikai Latvijā, bet citās pasaules valstīs jau agrāk ieviesti dažādi ierobežojoši pasākumi un daudzas no šīm valstīm ir tirdzniecības partneri Latvijas lauksaimniecības un pārtikas eksportā.

Ministrija uzsver, ka atbalsts nepieciešams primārajiem lauksaimniecības ražotājiem, lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes uzņēmumiem, kā arī ēdināšanas pakalpojumu izglītības iestādēs sniedzējiem Covid-19 ietekmē radušos finansiālo grūtību mazināšanai, atbalstot apgrozāmo līdzekļu pieejamību, daļēji sedzot ienākumu samazinājumu, gatavo preču krājumu uzglabāšanas izmaksas, apgrozījuma kritumu, kā arī kompensējot to iznīcināto vai ziedoto produktu vērtību, kurus ārkārtas situācijas laikā nebija iespējams izlietot ēdināšanas pakalpojuma sniegšanā izglītības iestādēs.

ZM norāda, ka Latvijas lauksaimniecības un pārtikas nozare ir neto eksportētāja, tādēļ eksporta tirgu pieejamībai ir kritiska nozīme, savukārt eksporta iespēju zaudēšana var dot smagu triecienu visai lauksaimniecības un pārtikas nozarei visos tās posmos, sākot no gatavā produkta realizācijas un beidzot ar primārajiem ražotājiem. Operatīvā informācija liecina, ka lauksaimniecības un pārtikas uzņēmumi jau tagad cieš no noieta tirgus iespēju samazināšanās, importa izejvielu sagādes grūtībām, produktu uzkrāšanās un naudas plūsmas grūtībām.

Pašreizējās prognozes liecinot, ka vissmagāk varētu ciest piena nozare, kas ir visvairāk atkarīga no eksporta, jo lielākā daļa Latvijas piena ražotāju svaigpienu tieši vai netieši piegādā eksportējošiem piena pārstrādes uzņēmumiem, vai arī šo svaigpienu tālāk realizē pārstrādei Lietuvā un Igaunijā. Taču tāpat Covid-19 dēļ cietīs arī liellopu gaļas, cūkgaļas un putnu gaļas nozares, zaudējot to produkcijas eksporta iespējas.

ZM arī norāda, ka lielākai daļai lauksaimniecības produktu nav pieejami atbalsta instrumenti, ko piemērot esošajā ārkārtas situācijā un rīkojuma mērķis ir sniegt šādus ārkārtas atbalsta instrumentus primārajiem lauksaimniecības ražotājiem pārtikas preču ražotājiem, kā arī uzņēmumiem un iestādēm, kas nodrošina ēdināšanu izglītības iestādēs.

Ministru kabineta rīkojums "Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" valdības sēdē tika izskatīts vienlaikus ar noteikumu projektu "Kārtība ārkārtas atbalsta pasākumu administrēšanai un uzraudzībai lauksaimniecības un pārtikas nozarēs saistībā ar Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi" un grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu ražas, dzīvnieku un augu apdrošināšanai 2014.-2020.gada plānošanas periodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu