Latvijā šogad skaitīs lauksaimniecību; tajā būtiska ir zemnieku dalība (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Govis. Ilustratīvs attēls.
Govis. Ilustratīvs attēls. Foto: Rebeka Žeire/LETA

 Centrālā statistikas pārvalde (CSP) šogad Latvijā rīkos lauksaimniecības skaitīšanu, kurā ir ļoti svarīga zemnieku dalība, liecina informācija Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) mājaslapā.

LLKC informē, ka lauksaimniecības skaitīšana notiek reizi desmit gados. Tās rezultāti nodrošinās informatīvo pamatu nākamās desmitgades lauksaimniecības attīstībai valstī, tādēļ lauksaimnieku piedalīšanās skaitīšanā ir īpaši svarīga. Informācija kalpos nozares analīzei un lēmumu pieņemšanai, kā arī lauksaimniecības politikas un lauku attīstības Latvijā, Eiropas Savienībā, kā arī Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) plānošanai un īstenošanai, un būs nozīmīgs pamatojums atbalsta noteikšanā.

Skaitīšanā tiks iegūta vispārīga informācija par lauku saimniecību, lauksaimniecībā izmantojamās zemes izmantošanu, lauksaimniecības dzīvnieku skaitu, novietnēm un mēslošanas līdzekļu apsaimniekošanu, kā arī lauksaimniecībā nodarbinātajiem un citām saimniecības aktivitātēm.

"Lauksaimniecības skaitīšanas informācija ir nozīmīga politikas veidotājiem, zinātnes un izglītības, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kā arī sabiedrībai kopumā lauksaimniecības, reģionu attīstības plānošanai, vides aizsardzības un klimata pārmaiņu politikas attīstībai," norāda LLKC.

Informācija jāsniedz visām lauku saimniecībām, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu - apsaimnieko lauksaimniecības zemi vai audzē lauksaimniecības dzīvniekus, vai uztur zemi labā lauksaimniecības un vides stāvoklī.

Skaitīšanā būs jāsniedz tikai tie dati, kas nav pieejami administratīvajos reģistros - nebūs jāsniedz dati, kas ir Lauku atbalsta dienesta (LAD) Integrētās administrēšanas un kontroles sistēmas ES Tiešo maksājumu datubāzē un LAD jau pieejamā informācija par atbalstu lauku attīstībai, kā arī dati Lauksaimniecības datu centra (LDC) Lauksaimniecības dzīvnieku reģistrā, LDC Bioloģiskās lauksaimniecības informācijas sistēmā un LDC Novietņu infrastruktūras reģistrā.

Centrālā statistikas pārvalde aicina no 15.aprīļa aizpildīt lauksaimniecības skaitīšanas anketu e-vidē e.csb.gov.lv.

Jau ziņots, ka pirmā lauksaimniecības skaitīšana Latvijā notika 1920.gadā reizē ar pirmo tautas skaitīšanu. Pirmās brīvvalsts laikā kopumā notika sešas lauksaimniecības skaitīšanas. Pēc neatkarības atjaunošanas lauksaimniecības skaitīšanas notika 2001.gadā un 2010.gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu