Covid-19. "Bērnu tālrunis" tagad saņem palīgā saucienus no vecākiem (6)

TVNET/TV3 ziņas
CopyLinkedIn Draugiem X
Zīmējums. Ilustratīvs foto.
Zīmējums. Ilustratīvs foto. Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS

Ārkārtējā situācija un valstī noteiktie ierobežojumi atstāj iespaidu uz cilvēku psihoemocionālo stāvokli un attiecībām ar ģimenes locekļiem. Dzīvojot četrās sienās, arvien biežāk sitienam tiek pacelta roka, vēsta TV3 ziņas. 

To savā ikdienas darbā jo īpaši novēro krīzes centros strādājošie un arī policijas darbinieki. Saspringtais laiks var kāpināt arī noziedzības līmeni.

Neziņa par situācijas attīstību, sociālā izolācija un ilgstoša piespiedu uzturēšanās mājās rada nokaitētu atmosfēru ģimenēs. To apliecina  policijas apkopotā statistika – arvien biežāk nākas braukt uz izsaukumiem, kas saistīti ar konfliktiem ģimenēs. Pagaidām gan tās, par laimi, ir pārsvarā verbālas nesaskaņas.

“Izsaukumu par ģimenes konfliktiem skaits būtiski pieaug pēc 12. marta, kad tika izsludināta ārkārtas situācija valstī, taču nedaudz tālāk šai līknē varam redzēt, ka šis pieaugums ir apstājies un paliek diezgan nemainīgs,

savukārt, ja salīdzina ar pagājušā gada tādu pašu periodu, ģimenes konfliktu skaits ir pieaudzis – šis pieaugums vērojams par kādiem 10 līdz 15%,” norāda Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

"Bērnu tālrunis" saņem palīgā saucienus no vecākiem

Arvien vairāk zvanu pēc ieteikumiem, kā rīkoties krīzes situācijā, saņem arī atbalsta tālruņi. Piemēram, Valsts bērnu tiesību aizsardzības zvanu centra konsultanti tagad biežāk saņem tieši vecāku palīgā saucienus, nevis bērnu, kā ierasts.

“Vecāki zvana un jautā gan par mācību procesu, gan par to, kā atrast kopsaucēju ar bērnu, jo skaidrs, ka ir ļoti daudz aizliegumu, kas arī kāpina šo te spriedzi un arvien veicina tās konflikta situācijas. Gan no bērnu, gan pieaugušo zvaniem jāsaka, ka spriedze aug.

Var arī saprast, ka šis vardarbību skaits var arī palielināties, jo ģimenes locekļi nav pieraduši savā starpā tik ļoti mijiedarboties,”

saka VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktora vietniece Anda Sauļūna.

Līdzīgi novērojumi ir arī ārvalstīs. Jaunākie dati liecina, ka kopš pandēmijas sākuma vardarbība ģimenē palielinājusies pat par 35%. Tieši šā iemesla dēļ paralēli aicinājumam palikt mājās iedzīvotājus aicina nebaidīties un vērsties pēc palīdzības, ja piedzīvota emocionālā, fiziskā vai seksuālā vardarbība. Tāpat arī cilvēkus lūdz nepalikt vienaldzīgiem arī pret vardarbību aiz sienas, aicina TV3 ziņas.

“Tiek saņemti zvani par vardarbību, gan par ilgstošu hronisku vardarbību, gan par gadījumiem, kas ir notikuši pavisam nesen. Es domāju, ka šobrīd viena liela daļa cilvēku normāli pielāgojas ikdienas izmaiņām, bet ir daļa cilvēku, kas ļoti grūti piemērojas izmaiņām, daudzas viņu problēmas var būt saistītas arī ar šobrīd notiekošo darba tirgū. Ir kāds, kurš zaudē darbu, ir cilvēki, kas zaudē daļu atalgojuma. Un tas viennozīmīgi ilglaicīgi ietekmēs cilvēku emocionālo labsajūtu,” norāda biedrības “Skalbes” direktore, psiholoģe Zane Avotiņa.

Bažas par situācijas attīstību tuvākajā laikā ir arī Valsts un kriminālpolicijas darbiniekiem – ilgstoša ekonomiskā dīkstāve, ienākumu mazināšanās var veicināt noziedzības līmeni Latvijā.

Noziedzības līmenis valstī pagaidām saglabājas zems, taču policija prognozē, ka, ieilgstot ārkārtējai situācijai, tas varētu palielināties. Galvenokārt tas tiek skaidrots ar iedzīvotāju psihoemocionālo stāvokli un to, ka daļai iedzīvotāju sāks trūkt iztikas līdzekļu.

“Uztraukumu rada psiholoģiskais un emocionālais stāvoklis cilvēkiem, kas tieši saistīts ar ierobežojumiem, ka cilvēki ir spiesti atrasties mājās, uzturēties ģimenes lokā, un diemžēl ne visās ģimenēs ir saticība, kādu vēlētos cilvēki. Nākamais posms varētu būt jautājumi tieši par ienākumu trūkumu cilvēkiem, iegādāties pārtiku un citas nepieciešamības preces, jo daudzi zaudē darbu. Iespējams, ne visiem būs iespēja iegūt atbalstu no valsts. Mēs vērtējam visus šos riskus un esam gatavi arī reaģēt,” norāda Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins.

Vēl viena tendence, ar ko ārkārtējās situācijas laikā saskaras likumsargi, ir krāpniecības palielināšanās tieši interneta vidē.

Piemēram, dažāda veida sludinājumos tiek pārdoti individuālās aizsardzības vai dezinfekcijas līdzekļi – darījuma laikā izvilina no cietušajiem cilvēkiem naudu un preci beigās nemaz nepiegādā. Tāpēc policija aicina iedzīvotājus būt vērīgiem gan pret sevi, gan apkārtējiem cilvēkiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu