"The Washington Post": Tramps licis uz Covid-19 pabalstiem uzdrukāt viņa vārdu (7)

TVNET/The Washington Post
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija likusi uzdrukāt Trampa vārdu uz Covid-19 ekonomiskā atbalsta čekiem, ko saņems ap 70 miljoniem amerikāņu, vēsta "The Washington Post". ASV Finanšu departamenta pirmdienas vakarā izdotais rīkojums varētu par vairākām dienām aizkavēt čeku saņemšanu.

Kad amerikāņi saņems vienreizējos čekus par 1200 ASV dolāriem, tiem kreisajā pusē būs redzams uzraksts "Prezidents Donalds Dž.Tramps".

Tā būs pirmā reize, kad uz ASV Iekšējo ieņēmumu dienesta (IRS) maksājumiem parādīsies prezidenta vārds.

Trampa vārda drukāšanu uz ekonomiskās palīdzības čekiem laikrakstam "The Washington Post" apstiprināja vairākas augsta ranga IRS amatpersonas, kuras vēlējās palikt anonīmas, jo tās nav autorizētas par šo jautājumu izteikties publiski.

ASV Finanšu departamenta amatpersonas savukārt noliedza, ka izmaiņas aizkavēs čeku izsniegšanu.

Vienreizējie 1200 dolāru čeki ir ASV valdības iedzīvotājiem paredzētās ekonomiskās palīdzības paketes centrālais palīdzības rīks.

Tramps privātā sarunā ar Finanšu departamenta sekretāru Stīvenu Mnučinu, kura pārraudzībā atrodas IRS, esot ierosinājis uz čekiem uzlikt prezidenta parakstu, "The Washington Post" apstiprināja trīs administrācijas amatpersonas. Taču prezidentam šāda iespēja netiek dota - Finanšu departamenta apstiprinātos pabalstus paraksta ierēdņi, lai izvairītos no šādu maksājumu politizēšanas.

IRS čekus papīra formātā ar pasta starpniecību izsūtīs tiem cilvēkiem, kuri dienestam nav norādījuši bankas kontu. Tie lielākoties ir trūcīgie iedzīvotāji.

IRS plāno izlaist pa pieciem miljoniem papīra čeku nedēļā, un pirmie tos saņems visnabadzīgākie iedzīvotāji. Čeku drukāšana un izsūtīšana turpināsies līdz septembrim.

Bankas pārskaitījumi tiks veikti apmēram 80 miljoniem cilvēku, un tajos Trampa vārds nebūs minēts.

Maksājumi ietilpst valdības divu triljonu dolāru ekonomikas stimulēšanas paketē. Tās mērķis ir mazināt Covid-19 uzliesmojuma postošās sekas uz ekonomiku. Čeku izsniegšana nodokļu maksātājiem nebija Trampa ideja, taču viņš to pieņēma pēc senatoru Džoša Haulija un Mita Romnija ieteikumiem.

ASV ir lielākais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits pasaulē. Aizvadītajā diennaktī tur reģistrēti 2228 jauni nāves gadījumi, kas ir pasaulē lielākais jauno upuru skaits vienā diennaktī kopš jaunā koronavīrusa globālās pandēmijas sākuma, liecina Džonsa Hopkinsa universitātes otrdienas vakarā apkopoti dati.

Tramps pēdējā laikā saņēmis pārmetumus par situācijas nopietnības ignorēšanu un nepietiekamu rīcību, lai mazinātu uzliesmojuma smagumu.

Novembrī gaidāmas ASV prezidenta vēlēšanas, kurās izšķirsies, vai Tramps paliks amatā uz otro termiņu.

GALERIJA: Covid-19: kad pasaule paliek uz pauzes

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu