Līdzekļi mediķu maltīšu nodrošināšanai atlikuši tikai vienai dienai (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Hospiss

Līdzekļi mediķu maltīšu nodrošināšanai atlikuši tikai vienai dienai, tādēļ akcijas "Galds savējiem" autori pauž satraukumu, ka, iespējams, akcija būs jāpārtrauc, informēja akcijas idejas autore un nodibinājuma "Hospiss LV" vadītāja Ilze Neimane-Nešpora.

Viņa norādīja, ka, pateicoties ziedotāju un uzņēmēju atbalstam, Covid-19 krīzes novēršanā iesaistītie medicīnas darbinieki katru dienu tiek nodrošināti ar bezmaksas silto ēdienu. Medicīnas darbiniekiem, kuri rūpējas par Latvijas iedzīvotāju veselību un drošību, katru nedēļu nepieciešams ziedotāju papildu atbalsts 20 000 eiro apmērā.

Kopš akcijas "Galds savējiem" uzsākšanas ir nodrošinātas vairāk nekā 22 000 maltīšu. Akcijas mērķis ir līdz valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas beigām sniegt atbalstu Covid-19 krīzes novēršanā iesaistītiem medicīnas darbiniekiem, katru dienu nodrošinot maltītes vismaz 800 mediķiem.

Neimane-Nešpora norāda, ka maltītes tiek nodrošinātas sadarbībā ar dīkstāvē esošajiem Latvijas ēdināšanas uzņēmumiem, tādējādi atbalstot arī restorānus un kafejnīcas, kuriem valstī esošās situācijas dēļ radušies ievērojami finansiāli zaudējumi. Vienas siltās maltītes izmaksas ir 3,50 eiro. Tāpat akcijā ir iesaistīti brīvprātīgie, kuri organizē siltā ēdiena piegādi ārkārtējā situācijā iesaistītajiem ārstiem un medicīnas darbiniekiem, tostarp feldšeriem, neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, kā arī mediķiem mobilajās teltīs.

Neimane-Nešpora uzsver, ka šis ir laiks, kad būt vienotiem un sniegt kaut vai minimālu atbalstu un ar savu rīcību pateikt paldies cilvēkiem, kas pašaizliedzīgi turpina darbu, ierobežojot koronavīrusa Covid-19 izplatību. 

"Aizsākot šo iniciatīvu, mēs bijām neliels interesentu pulks, kas vēlējās sniegt atbalstu cilvēkiem, kas rūpējas par mūsu veselību un drošību. Tomēr īsā laikā akcija guva milzu atbalstu un tās realizācijā ir iesaistījušies neskaitāmi uzņēmumi un atbalsta sniedzēji, katrs palīdzot savu iespēju robežās," stāstīja idejas autore. 

Diemžēl šodien, akcijas 27. dienā, atbalsta apmērs ir praktiski izsīcis un ir liela varbūtība, ka akcija būs jāpārtrauc. Ar akcijas palīdzību tika būtiski ierobežoti mediķu kontakti ar citām personām, kas mazina vīrusa izplatības risku. Katru dienu tiek zvanīts visiem iespējamiem sadarbības partneriem, pat draugiem un radiem, lūdzot sniegt savu atbalstu, taču tas nespēj segt nepieciešamo ziedojuma apmēru, informē Neimane-Nešpora. 

Viņa piebilst, ka nereti nākas dzirdēt skepsi no cilvēkiem, kas nesaprot, kāpēc medicīnas darbinieki nevar paši sev nopirkt pārtiku. Taču jāsaprot, ka 70% pusdienu tiek nogādātas neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, mediķiem, kas strādā augstos bīstamības apstākļos, tai skaitā Covid-19 izplatības vietās. Tie ir cilvēki, kuri riskē ar savu veselību un drošību, strādā augstos stresa apstākļos un kuriem ir milzu pārslodze. 

"Tāpēc svarīgi ir ne tikai sagādāt maltīti, kas brīžiem ir vienīgā pārtikas nodrošināšanas iespēja, bet arī spēt demonstrēt solidaritāti, raisot ticību, ka šajā grūtajā laikā cīņā ar pandēmiju medicīnas darbinieki nav pamesti vieni," skaidro akcijas idejas autore.

Ikviens iedzīvotājs un uzņēmums kurš ir gatavs iesaistīties akcijā, tiek aicināts sniegt savu ziedojumu, izmantojot Ziedot.lv mājaslapā esošo akcijas platformu "Maltītes mediķiem - galds savējiem"  vai personiski sazinoties ar nodibinājumu "Hospiss LV".

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu