KP vadītāja: Regulējuma pilnveidošanā Latvija joprojām nemāk strādāt ātri un efektīvi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama Foto: Evija Trifanova/LETA

Regulējuma pilnveidošanā Latvija joprojām nemāk strādāt ātri un efektīvi, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pauda Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, kurai šī ir pēdējā diena amatā.

"Mēs valstī joprojām nemākam strādāt ātri, efektīvi. Mēs svarīgas lietas atbīdām augstos plauktos un risinām ļoti maznozīmīgus jautājumus. (...) Šajos astoņos gados amatā esmu redzējusi, cik lēni top likumi, un cik daudz iebildumu tiek ņemts vērā, kam nav nekādas argumentācijas. Tas bremzē arī nozaru attīstību," teica Ābrama, piebilstot, ka šajā gadījumā nerunā par risinājumiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanai.

KP priekšsēdētāja arī atzīmēja, ka Latvijā vairākos regulējumos ir iestrādātas barjeras godīgai konkurencei, taču ierēdņi nesaprot, kur ir problēma. "Netiek skatīts kopsakarā klienta, patērētāja ieguvums un godīga konkurence," minēja Ābrama.

Viņa norādīja, ka izpratnes trūkums par konkurences tiesībām ir veicinājis to, kāpēc, piemēram, Latvijā ir tik daudz karteļu publiskajos iepirkumos. "Sabiedrībā, mūsu valstī izpratne vēl joprojām nav bijusi pietiekama, tāpēc arī ir tik daudz karteļu publiskajos iepirkumos," pauda Ābrama.

Savukārt, runājot, piemēram, par taksometru pakalpojumu nodrošināšanu lidostā "Rīga", Ābrama atzīmēja, ka taksometru kari nav KP darba rezultāts, jo KP norādīja lidostai uz nepieciešamību atcelt ierobežojošās normas, kas ļāva lidostas teritorijā darboties tikai konkrētiem tirgus dalībniekiem.

"Vienlīdzīgi kritēriji, kontrole, uzraudzība, stingras prasības, tas nozīmē konkurenci - vienādu attieksmi pret visiem. Lidostas gadījums tas nebija," teica Ābrama, piebilstot, ka lidostas gadījums bija vairāk Satiksmes ministrijas nepareizi pieņemts lēmums, veidojot cenu politiku un atceļot maksimālo cenu taksometru pakalpojumiem.

Ābrama KP vadītājas amatu ieņem kopš 2012.gada 26.jūnija. Uz otro termiņu iestādes vadītājas amatā viņa tika apstiprināta 2017.gadā.

Tā kā patlaban ir izsludināts konkurss uz KP vadītāja amatu, līdz brīdim, kad tiks atrasts jaunais iestādes vadītājs, KP vadītāja pienākumus pildīs iestādes padomes loceklis Jānis Račko.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu