Astronomi identificējuši visu laiku spēcīgāko zvaigznes eksploziju (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Masīvas zvaigznes nemirst klusumā. To nāve ir iespaidīgas eksplozijas, kas var izgaismot veselas galaktikas. Tagad astronomi identificējuši lielāko jebkad pieredzēto zvaigznes eksploziju. 

Supernova, kas nodēvēta par “SN2016aps”, tika novērota 2016. gada 22. februārī galaktikā, kas atrodas 4,5 miljardu gaismas gadu attālumā no mums. Tomēr tikai tagad astronomi noskaidrojuši, ka šī zvaigznes nāve bija 500 reižu spožāka nekā tipiska supernova. Viņi saka, ka tā, iespējams, ir masīvākā supernova, kuru mēs jebkad pieredzēsim. 

“"SN2016aps" ir īpaša dažādā ziņā. Tā ir ne vien spilgtāka nekā citas zināmās supernovas, bet tai ir arī dažas īpašības, kas to salīdzinājumā ar citām zvaigžņu nāvēm padara ļoti retu,” skaidroja Hārvarda Universitātes astronoms Edo Bergers. 

Lai arī eksplozijas spožākais punkts bija 2016. gada janvārī, tomēr novērošana nemitīgi turpinājās un turpinās joprojām, lai noskaidrotu, kā laika gaitā zvaigzne paliek arvien tumšāka. Pētījumā iekļauta arī informācija par laiku pirms 2016. gada, kad tika novērots, kā dažas nedēļas pirms eksplozijas, kas sākās 2015. gada decembrī, šī zvaigzne strauji kļūst spilgtāka. 

“Spēcīgā enerģija, ko izdalīja šī supernova, liecina par to, cik masīva bija šī zvaigzne. Tās dzimšanas brīdī tā bija vismaz 100 reizes masīvāka par mūsu Sauli," stāstīja Bergers. 

Tomēr pat tad ir diezgan neparasti, ka šī zvaigzne eksplodēja ar tik lielu spēku. Tajā visā ir kaut kas ļoti īpašs. 

“Mēs noskaidrojām, ka pēdējos gadus pirms sprādziena zvaigzne pulsēja un izdalīja lielu daudzumu gāzu, kas eksplozijas laikā sadūrās ar zvaigznes daļām, radot pārsteidzošu supernovas spožumu. Šīs gāzes burtiski apgādāja sprādzienu ar degvielu,” skaidroja astronoms Mets Nikolss. 

Lai arī tas ir normāli, ka zvaigzne mirstot izdala zināmu daudzumu masas, ir neparasti, ka tik daudz masas izdalās tik īsā laikā - tik drīz pēc eksplozijas. Ir vajadzīgi tālāki pētījumi par to, kāpēc un kā tas notiek. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu