No šodienas Covid-19 analīzes var veikt arī Gulbenes slimnīcā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19 testu veikšanas telts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā.
Covid-19 testu veikšanas telts Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā. Foto: Evija Trifanova / LETA

No šodienas Covid-19 analīzes var veikt arī Gulbenes slimnīcā, liecina paziņojums Gulbenes novada pašvaldības mājaslapā.

Analīžu nodošanas punkts Gulbenē darbosies no plkst.10 līdz 15. Tajā pēc iepriekšēja pieraksta un, ierodoties ar privāto automašīnu, pacienti var veikt valsts apmaksātas analīzes, ja radušās aizdomas par saslimšanu. 

Kā ziņots, personai ar koronavīrusa simptomiem ir jāzvana pa Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta īpašo tālruni 8303. Speciālists viņu iztaujās, izvērtējot personas stāvokli, un, ja tas būs nepieciešams, reģistrēs valsts apmaksātu analīžu nodošanai. Informācija tālāk tiks nodota "Centrālājai laboratorijai", pierakstot uz izmeklējumu. Tāpat par iespējām reģistrēties valsts apmaksātai analīžu nodošanai var interesēties, zvanot pa diennakts informatīvo tālruni Covid-19 jautājumiem 8345.

Savukārt, ja simptomu nav, taču persona vēlas veikt analīzes, jāzvana "Centrālajai laboratorijai" pa tālruni 20033722 vai 20030006, vienojoties, kad jāierodas mobilajā punktā. "Centrālajai laboratorijai" jāzvana arī tām personām, kam ir ģimenes ārsta norīkojums.

Covid-19 maksas pārbaudes cena ir 80 eiro. Dodoties gan uz maksas, gan bezmaksas pārbaudēm, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.

Ja personai nav sava transporta vai ir kādi citi iemesli, kuru dēļ tā nevar ierasties uz analīžu pieņemšanas punktu, mediķi, lai paņemtu paraugus, ieradīsies pie pacienta mājās.

Analīžu paraugi reizi dienā tiek nosūtīti uz Rīgu - uz Latvijas Infektoloģijas centru vai "Centrālo laboratoriju". Ja Covid-19 rezultāts būs negatīvs, persona no "Centrālās laboratorijas" speciālista informāciju saņems divu dienu laikā, savukārt pozitīva rezultāta gadījumā joprojām darbosies iepriekšējā kārtība, kad cilvēkam to paziņo Slimību profilakses un kontroles centra darbinieks.

Pašlaik valsts apmaksātas analīzes uz Covid-19 veic personām, kurām 14 dienu laikā no atgriešanās Latvijā parādās saslimšanas simptomi un ir iespēja ar savu automašīnu doties uz analīžu nodošanas punktiem. 

Valsts apmaksātas analīzes veic arī vairākām pacientu grupām, kuras atrodas slimnīcās, kā arī vairākām iedzīvotāju grupām ar darba devēja vai iestādes vadītāja norīkojumu.

Norīkojuma kārtā valsts apmaksātas analīzes tiek veiktas ārstniecības personām, farmaceitiem un farmaceitu palīgiem, sociālās aprūpes iestāžu un patversmju darbiniekiem, operatīvo dienestu darbiniekiem - policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, muitas darbiniekiem, Valsts vides dienesta inspektoriem, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aktīvā militārā dienesta pārstāvjiem, ziņu žurnālistiem, TV operatoriem un fotoreportieriem, kā arī sociālās aprūpes institūciju un patversmju klientiem.

Nesen arī ieviesta iespēja ģimenes ārstiem pieteikt pacientu Covid-19 testam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu