Vai tiešām sievietes Anglijā var veikt abortu mājas apstākļos? Jā! (6)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Covid-19 pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ sievietes Anglijā ar pasta starpniecību var saņemt abortu izraisošus medikamentus. Šādu informāciju Anglijas valdība izziņojusi jau kopš 23. marta. 

Tas nozīmē, Covid-19 uzliesmojuma laikā sievietes Anglijā, Velsā un Skotijā var veikt šo manipulāciju mājās, drošos apstākļos. 

Pašreizējās pandēmijas laikā abortu politika ir mainījusies jau vairākas reizes. 

Sākotnēji sievietēm un meitenēm, kuras vēlējās pārtraukt grūtniecības iestāšanos, tika paziņots, ka pakalpojums būs pieejams stacionārā, bet pēc tam šis lēmums tika atsaukts. Tagad valdība ir nolēmusi, ka sievietes var lietot divas tabletes mājas apstākļos, nevis doties uz klīniku, - lai tomēr izvairītos no koronavīrusa riska, raksta BBC. 

Vairākas iestādes par šādu valdības pagaidu lēmumu ir noraizējušās, jo sievietes, kuras vēlas veikt medikamentozu abortu, bet nepārzina savu veselības stāvokli, pakļauj sevi nopietnam riskam.

Anglijas Veselības departaments "Newsbeat" sacīja, ka "mūsu prioritāte šajā grūtajā periodā ir sabiedrības drošība un pastāvīga pieeja galvenajiem medicīnas pakalpojumiem. Mēs atjauninām pagaidu likumu, lai sievietes, kurām ir nepieciešams aborts līdz desmit nedēļām un kuras nevar nokļūt klīnikā, mājās varētu lietot aborta tabletes. Šis pasākums būs īslaicīgs, un tam jāseko pa tālruni vai e-konsultācijā ar ārstu."

Tātad, jā,  Anglijā ir piešķirta pagaidu atļauja pārtraukt grūtniecību mājas apstākļos ar tablešu palīdzību. Pēc konsultācijas ārsti drīkst izrakstīt abas vajadzīgās tabletes, ja vien sievietes veselības stāvoklis atbilst Veselības un sociālās aprūpes departamenta noteiktajiem kritērijiem.

Kas ir medikamentozais aborts?

Sievietes, kuras vēlas agrīnu medikamentozu abortu - tas ir, grūtniecības pirmajā trimestrī (līdz 10 nedēļām), lieto divas tabletes.

Pirmā, mifepristons, pārtrauc grūtniecību uzturošā hormona darbību.

Otro, mizoprostolu, parasti lieto 24 līdz 48 stundas vēlāk, un tas mudina dzemdi izbeigt grūtniecību.

Pēc četrām līdz sešām stundām dzemdes gļotāda noārdās, izraisot asiņošanu, un grūtniecība tiek pārtraukta.

Pēc līdzšinējiem noteikumiem sievietēm, kuras vēlas pārtraukt grūtniecību, bija jādodas uz reģistrētu klīniku, lai pārbaudītu veselību un iedzertu pirmo tableti. Pēc tam sievietēm iedod otro medikamentu, ko pēcāk ieņemt mājās.

Tomēr vadošais Lielbritānijas Grūtniecību konsultāciju dienests (BPAS) apgalvo, ka nav obligāti jādodas uz klīniku. BPAS laikrakstam “The Independent” apstiprina, ka sievietes var pašas pieteikt sevi abortam (nevis gaidīt oficiālu ārsta norīkojumu) un sazināties pa tālruni ar BPAS konsultācijai norīkotu mediķi.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu